Abroncsfüggők

Téli gumi csak hátulra?

2018. január 05. 08:24 - butsi77

Az ember néha megdöbben, mi minden történik az Atlanti óceán túlpartján. Az Extreme Tech január másodikai cikke például a téli gumik használatáról ír, de valami ovis szinten. Nézzük csak, mit tanácsolnak.

„Ha spórolni akarsz, és csak két téli gumit szerelsz fel, azokat a hátsó kerekekre rakd. Akkor is, ha fronthajtású az autód” – írja az okos szerző, nekünk meg a hideg futkos a hátunkon. Mekkora pördülések lehetnek abból, ha nem mind a négy keréken van egyformán megbízható téli abroncs! Mert néha kanyarodni és fékezni is kell, és nagyon nem mindegy, hogy az első tengely teljesen másként képzeli a jövőt, mint a hátsó.

winter_blizzard_2013_billerica_ma.jpg

Igaz, a szerző megemlíti, hogy igen, az északabbi államokban mindenkinek szüksége van a téli abroncsokra, majd a „Három autótípus, amihez téli abroncs kell” című cikkében kiemeli azt a három típust, amihez tényleg, de becsszóra kell a téli gumi.

Mit gondolnak, mi lehet az a három kocsifajta?

  1. Nagy teljesítményű autó, akkor is, ha összkerekes
  2. Hátsó kerék hajtású
  3. Hibrid vagy elektromos

És az összes többi? Miféle gondolkodás ez egy olyan országban, ahol a keleti parton a napokban is derékig érő hó esett (mint minden télen), amit ugyan eltakarítanak, de nem tisztítják szárazra az egyébként is fagyos aszfaltot. És a hideg útfelületen a nyári gumi úgy csúszik, mint korcsolya a jégen.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr6913551369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frank99 2018.01.06. 17:18:19

bocs, de szted ki nem xarja itt le, hogy ott, az északi parton ki rak fel téli gumit meg nem?
Inkább arról beszéljünk, hogy a magyar gyökér nem rak. És amikor esik egy kis valami, amit a helyi önkormi nem takarít -pl Keszthely- akkor reggel korán 10-20 koccanás van emiatt. Mert a sok büdös suttyó ezen spórol. És ha nem rak télit, utána meg a gyök 20-al megy minden úton, holott ha lenne téli gumija, normális tempóban haladhatna, és nem tartaná fel azt, akinek van télije, vezetni is tud, meg haladna is....

butsi77 2018.01.07. 10:03:54

@Frank99: Elég sokat foglalkoztunk ezzel témával a blgon, nekünk is az a véleményünk természetesen, hogy nem kérdés, hogy szükséges a téli gumi. Ez a poszt azért született, hogy annak ellenére, hogy évek óta kemény tél sújtja az Egyesült Államok északi térségeit, mégsem veszik elég komolyan a kérdést.
süti beállítások módosítása