Abroncsfüggők

Ikonikus autóutak

2018. február 13. 08:54 - butsi77

Órákon keresztül ugyanazon az autóúton vezetni monoton lehet, ám akadnak utak világszerte, amelyek azon kívül, hogy elvezetnek a célhoz, egyben turistalátványosságnak és sportkihívásnak is számítanak.

Tennessee, USA

Deals Gap, avagy a Sárkány Farka

Az Atlanti partvidéken haladó 129-es út meghosszabbítása elképesztő mennyiségű kanyarral tűzdelt: szám szerint 318 darab esik 18 kilométerre. Sem műutak, sem kereszteződések nem szakítják meg ezt az erdőkkel szegélyezett szakaszt. Az arra járók felkereshetik a Szégyenfát, melyet balesetben összetört motorkerékpárok darabjai borítanak, figyelmeztetésként, hogy jobb, ha a Sárkány Farkán a szokásosnál is óvatosabban vezetünk.

Németország

Nürburgring Nordschleife

A világ leghírhedtebb versenypályája ez a csaknem 24 kilométeres aszfaltút, amire egyébként bárki behajthat, ha kifizeti a 24 eurós díjat. A Nordschleife a középkori vár, Nürburg körül fut, és beceneve a beszédes „zöld pokol”. Rövid egyenesek, gyors kanyarok és hatalmas szintkülönbségek teszik változatossá és különösen nehézzé a vezetést, ezért számos autógyártó tesztel itt új típusokat. Emellett a világ számos tájáról érkeznek ide fanatikus autósok és rajongók, hogy kipróbálják magukat például a Schumacher S-kanyarokban.

2_luftaufnahme_nordschleife_2014_copyright_by_robert_kah_2_imagetrust_01_fix.jpg

Argentína

Ruta 40

A világ egyik leghosszabb autóútvonala 20 nemzeti parkot köt össze, míg áthalad az Andok-hegység ormai között. Akinek nincs elég ideje az egész 4800 km-re, annak javasoljuk, hogy kerülje a turisták által látogatott részeket, és vágjon neki a vad tájnak, melynek legmagasabb pontja csaknem 5000 méteren húzódik a tengerszint felett.

Norvégia

Trollstigen

A Trollok útja csak 6 km hosszú, de lélegzetelállító szépsége világhíres. 1936-ban, nyolcévnyi építkezés után nyitották meg. Tizenegy hajtűkanyaron autózhatunk át, 930 méteres tengerszint feletti magasságban, néhol 9%-os emelkedőkkel. A környék látványossága a Stigfossen vízesés, amely a hegyoldalon zúdul alá. Errefelé található Troll fal (Trollveggen) Európa legmagasabb és legnehezebben leküzdhető függőleges sziklafala, sziklamászók és bázisugrók nagy kedvence.

Ausztrália

Great Ocean Road

243 km hosszúságú part menti útszakasz Délkelet-Ausztráliában. Nagy része a tengerparton vezet, szörfparadicsomokon, hangulatos üdülővárosokon, esőerdőkön és az Otway Nemzeti Park egy részén át. Leghíresebb látványossága a 12 Apostol nevet viselő mészkő oszlopcsoport az óceánban. Ma már csak hét apostol látható, a többit az állandó erős hullámzás és az árapály eróziója ledöntötte. Az óceán itt nemcsak a sziklákat pusztítja, rengeteg hajó is zátonyra fut a part mentén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr213663696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása