Abroncsfüggők

Kopott abronccsal vitte volna kirándulni a gyerekeket

2017. május 16. 14:26 - butsi77

Felrobbantotta az internetet az alábbi bejegyzés. A szülők végül megakadályozták, hogy a simára koptatott abroncsokkal felszerelt autóbusz a gyermekeket kirándulásra szállíthassa, de sajnos nap mint nap találkozni ilyen esetekkel és számos komoly balesetet eredményezett már ehhez hasonló nemtörődömség. Pár gondolat megfogalmazódott bennünk e történet kapcsán.

image_1.jpg

Forrás: Facebook

  1. A biztonság az abroncsoknál kezdődik. Ha az nincs rendben, akkor bármilyen modern biztonsági rendszerünk is legyen, mit sem ér az egész, ugyanis éles helyzetben egész egyszerűen nem fog tudni megállni a szükséges távolságon belül.
  2. Egy személyautó abroncsot az előírások szerint legfeljebb 1,6 milliméter profilmélységig lehet használni, de 3 milliméter alatt a vízelvezető képességének romlása miatt célszerű cserélni. Teherautókra tervezett abroncs esetén ez az érték legfeljebb 3 milliméter, a nemzetközi személyszállításban résztvevő buszok abroncsainál pedig 5 milliméter!
  3. Az ilyen erősen kopott abroncsnak esős, vagy latyakos úton megszűnik vízelvezető képessége, ezáltal rendkívül megnő a baleseti kockázat.
  4. A Magyar Gumiabroncs Szövetség álláspontja szerint kopottságától függetlenül egy abroncsot tíz év után le kell cserélni. Ilyen életkorú, vagy öregebb abroncsok megvásárlását, felszerelését egyáltalán nem javasolják.
  5. A 60-100 ezer forintos autóbusz-abroncsokkal – megfelelő használat esetén – akár 250-300 ezer kilométert is meg lehet tenni.  A vételárhoz nyilván hozzáadódik a szervizek költsége, de ebből is látszik, nem ez lesz a legnagyobb tétel a fenntartási költségek között. „Filléres” költségtakarékosságért sok ember biztonságát kockáztatni büntetendő!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr9112509123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása