Abroncsfüggők

Mit tegyünk, ha közelít a tél?

2018. november 05. 07:45 - butsi77

Jóllehet szokatlanul meleg idővel búcsúzott az október, reméljük, hogy minden olvasónknak van már gumicsere időpontja. A téli gumi ugyanis a száraz hidegben is életeket menthet.

havas_abroncs_m.jpg

A tél beállta előtt elengedhetetlen az akkumulátor, a világítás- és fékrendszer, a hűtő- és ablakmosó folyadék, illetve a gumiabroncsok ellenőrzése. Bár sokan megpróbálják a lehető legtovább, az első hóig kihúzni abroncscsere nélkül, ám ez közlekedésbiztonsági okokból nem javallott. Ha hajnalban 7 fok alá csökken a hőmérséklet, még száraz időben is mindenképpen ajánlatos a téli abroncsok használata, mivel a hideg aszfalton a nyári gumikeverék merevebbé válik, és emiatt elveszti a tapadást. Így jelentősen megnő a fékút, a kanyarban pedig sokkal könnyebben csúszik ki az autó.

A mellékelt videóösszeállítás első darabja azt mutatja, hogy a nyári gumi a havas lejtőn akkor sem tartja meg az álló autót, ha be van húzva a kézifék.

De a téli gumi sem csodaszer, ezért a hideg beköszöntével – különösen az első napokban, amíg hozzászokunk a megváltozott útviszonyokhoz – kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, feltétlenül tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot, és türelmesebben, lassabban vezessünk.

A téli abroncsoknál ugyanakkor elengedhetetlen a megfelelő profilmélység. Nem véletlen, hogy az alpesi országokban megkövetelik a 4 milliméter a minimális profilmélységet a téli abroncsok esetében. A hólánc mellett figyeljünk erre is, ha síelni indulunk. 

Szólj hozzá!
Címkék: tél abroncs

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr8114353599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása