Abroncsfüggők

A Castrol már hat éve eljutott a Marsra

2018. május 28. 09:20 - butsi77

Amikor 2012 augusztusában a NASA Curiosity Mars-járója megkezdte küldetését a Vörös-bolygón, segítségére volt a Castrol egy különleges ipari kenőanyaga. A Castrol Braycote 601 EF biztosította a Curiosity működését, a kerekektől a kamerákig.

castr_curio_v.jpg

Ezt a kenőanyagot gyakran használják vagy használták űrbéli alkalmazásoknál is, például az Űrsiklón, műholdakon, valamint a nemzetközi űrállomáson. Az űr- és vákuumipar számára ez egy kiváló, széles hőmérséklettartományban használható anyag, alkalmazása minden olyan esetben is megfontolandó ahol az agresszív vegyszerek vagy a szélsőséges környezeti feltételek miatt a hagyományos kenőanyagok alkalmazása nem lehetséges.

castr_curiosity.jpg

A kenőzsírt úgy alakították ki, hogy a mínusz 80 és a plusz 204 Celsius fokos hőmérséklet tartományban hibátlanul működjön.

A Castrol ugyanakkor csúcsteljesítményű kenőanyagokkal, fék- és hidraulika folyadékokkal látja el a Bloodhound Supersonic Cart is, amellyel megkísérlik az 1600 kilométeres, vagyis az ezer mérföldes szárazföldi sebesség elérését.

casts_blood_v.jpg

A még fejlesztés alatt álló brit szuperszonikus autó, a Bloodhound első nyilvános tesztfutamát a délnyugat-angliai Newquay repülőterén hajtották végre tavaly októberben. A Rolls Royce repülőgép-sugárhajtómű által gyorsított Bloodhound megközelítőleg 200 mérföldes (320 kilométer) sebességet ért el az 2,7 kilométeres kifutópályán, mégpedig 8 másodperc alatt. A járművet építő csapat jövőre – a legfrissebb céldátum 2019 november – Dél-Afrikában el szeretné érni az ezer mérföldes sebességet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr1214007556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása