Abroncsfüggők

Hóban nagykorú nyári gumival

2018. február 27. 08:16 - butsi77

A február végi havazás miatt megnőtt a balesetek száma, és voltak olyan dunántúli útszakaszok, ahol alig maradt hely az árokban a sok autótól. Az egyik Skodán 19 éves nyári gumit találtak a helyszínelők…

Most attól függetlenül, hogy ahhoz aztán már sok ész kell, hogy valaki nyári gumival induljon neki a hóátfúvásoknak, nem árt elmélázni azon, hogy a kocsin 19 éves gumik voltak.

akh_felmeres_7.JPG

Mindennél fontosabb, és ezért különös figyelmet igényel az abroncsok állapota és minősége. A hideg, esős vagy havas időben a biztonságos közlekedés a megfelelő állapotban lévő téli gumikkal kezdődik. Számos kutatás bizonyította, hogy a jeges-havas úton a nyári gumival felszerelt autónak háromszor annyi fékútra van szüksége, mint a téli abroncsokon futó járműveknek. Használjunk mindig ugyanolyan méretű és típusú gumikat, amelyek jó minőségűek, hiszen emberi életekről van szó.

Indulás előtt mindenképp ellenőrizzük a gumiabroncsok légnyomását és kopását. Egy új, személyautóra tervezett abroncs esetében a profilmélység típustól függően 7-12 milliméter között van. Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője kifejtette: téli abroncsnál nagyon fontos, hogy 4 milliméter alatt cseréljünk, mert esős, latyakos úton nincs vízelvezető képessége, havas úton pedig megszűnik a kapaszkodóképessége.

162 komment
Címkék: abroncs

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr5513701728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ostvan1 2018.02.27. 20:42:42

Aki 19 év után még nem koptatta el az abroncsait, annak 4 évszakost ajánlok. Meg mindenkinek a legjobb az egész évre ajánlott gumi, aki évi 10 - 15.000 km-nél nem autózik többet.

ételizésítő 2018.02.28. 02:12:45

Tamás Koncsos:
Ennek ellenére a téli gumi szemfényvesztés, csak annyi, hogy a gumigyárak több gumit akarnak eladni.

Éltem Amerikában, és soha senki nem cserélgette a gumijait.
Persze igaz, autó is alig van, családonként ha 2-3 maximum. Az már nagyon ritka, ahol 5-6. Ja, és mindet használják minden évszakban.
Igaz, ott tél sincs, max. 1,5 méter hó szokott hullani telente egyes államokban (és nem Alaszkáról beszélek).

vavhab 2018.02.28. 02:25:19

@ételizésítő: Hol eltel az USA-ban, mert elegge allamfuggo hogy hasznalnak-e teligumit, nyilvan a teli allamokban nem mert minek. En sem veszek sosem teligumit, mert evente van kb 20 nap amikor teligumihoz megfelelo az ido, de mondjuk ha eszakabbra elnek vagy mondjuk coloradoban ott nyilvan lenne teligumim, es hasznaljak is az eszaki allamokban....

kasu 2018.02.28. 05:45:08

Mindenki elmondhatja a szokásait, meg mit gondol, meg hol élt és mit látott. De a tények makacs dolgok. Nyáron a nyárira van szükség, és télen, ha hó meg jég van, és hideg, akkor télire. Igaz, a nyári is jól tapadna, ha nem lenne lecsapódó pára, takony és nyálkás út, de van. És ha épp nincs, másnap, v másutt ott van, amikor a téli szerkezetű gumira van szükség.
Azzal persze én sem értek egyet, hogy max. 6 év és kuka minden gumi, mert nem igaz. Ok a 19 év pedig baromság, nincs az a szerkezet, ami állásban ne menne tönkre ennyi idő alatt.
Szóval a cserebere lehet fontos. A többi az üzlet, mint a gumis filozófia: "a szög a mi barátunk".:-)

A tudomány sosem téved! 2018.02.28. 08:19:44

Volt teszt a totalcar-on, pedig az (is) egy propaganda oldal, de még ők se merték kimondani, hogy a négyévszakos rosszabb, mint a téli/nyári gumi.
Pedig tényleg tolja a media, hogy cseréltess félévente... persze aki gondolkodik abban felmerül, hogy talán egy négyévszakos 4 éves gumi, csak jobb, mint egy téli, 8 éves...
Még azt sem tudják pontosan megmondani, mikor kell a télit feltenni, aztán elterjedt a 7 fok alatti mítosz... ami szintén nem igaz...
Persze ez a tudomány, garancia nincs.

Angorsky 2018.02.28. 08:45:07

Ha kicsit is utána néznétek annak amiről írtok,tudnátok hogy miért van szükség külön nyári és téli gumira.
Imádom az okoskodást,közben meg fogalmatok sincs a témához...

Mistral1011 2018.02.28. 08:56:12

@A tudomány sosem téved!: A tudomány okos! :-)
Én úgy gondolom, hogy kb sok tényezőnek kell egyszerre fennállnia, amikor már elengedhetetlen az ilyen-olyan évszakos gumi. Legyen mondjuk 10 db... Az egyik okt 1-én már teljesül, egy másik csak okt 15-én - és így, szépen, egy átmeneti idő idő után egyszercsak 10 centis hóban találjuk magunkat...
A 7 fok (vagy újabban -2 :-) csak egyetlen paraméter lenne - de a "nép", az istenadta nép - nem fizikus meg gumiszakértő, szereti leegyszerűsíteni a dolgokat, megettük a: 7 fok, csere - szlogent. Mindenki akkor cserél amikor az ő ingerküszöbét elérte a tél :-)

Venesz 2018.02.28. 11:12:57

@Angorsky: Egyetértek. Nekem is van téli is meg nyári is, külön abroncson és csere alkalmával mindig centriroztatom. Nekem is volt valaha Wartburgom, és akkor nem volt, csak egyféle gumim, mint mondjuk szinte mindenkinek. Akkor még a szivatógombbal is kellett játszadozni, ma meg nincs is ilyen az autókban. Örüljünk a fejlődésnek, ne sírjuk vissza, mi volt régen. Legfeljebb a fiatalságunkat.....

vanRob 2018.02.28. 11:27:35

@A tudomány sosem téved!: Akkor cserélj évente négyévszakost, hiszen egy zsír új négyévszakos csak jobb, mint egy egyéves, nem...?
Nálunk pont nem szerencsés az allseason gumi, mert télen túl mostohák a körülmények nyáron pedig túl mostohák a körülmények. Mind a két esetben a túlzott gumikopás, ami megpecsételi az allseason gumikat 3-4 év után. Mert lehet, hogy nyárra még jó lesz, de a kopás miatt már nincs barázda, ami télen segítene. Egy 3-4 éves guminál egy vadiúj meg csak jobb, nem?
Jó úton járnak az allseason fejlesztésekkel, de még kell jó pár év, mire valóban használható és korrekt alternatívája lesz a külön körülményekre fejlesztett abroncsoknak.

vanRob 2018.02.28. 11:34:55

@A tudomány sosem téved!: A 7 fok azért terjedt el, hogy a sok autósnak legalább egy kapaszkodója legyen. Mert lehetne Október 31 és Március 31 is a kötelező csere időpontja, de az kábé ugyanakkora faszság, mint télen nyári gumival járni, hiszen nincs is hó. Nem is hóguminak hívják, hanem téliguminak. Na, mindegy..
Minden esetben a gumikeverék dönti el, hogy meddig viselkedik optimálisan és mikortól már nem. Van amelyik gyártónál ez akár 1-2 fok is lehet (0 fok fölött), van ahol 7-8 fok alatt már tényleg orosz rulett. Lehet, hogy cserében alacsonyabb a gördülési ellenállása, esetleg a zaj, vagy a kopás. Mint ahogy az is lehet, hogy egy 1-2 fok környékén még jól muzsikáló abroncs ("jobban tapad ez, mint a téli, höhö") 30 fok feletti aszfalt hőmérséklet esetén extrém módon elkezd kopni.
A rágógumis példát szoktam felhozni. Először kemény, aztán rágod rágod, és felpuhul. Majd egy idő után megint elkezd bekeményedni. Na, hát az abroncsok is valahogy így viselkednek. Van egy optimális tartományuk amit meghatároz a keverék és a gyártástechnológia.
Nincs ebben semmi Sci-Fi, ezt tiszta tudomány.

vanRob 2018.02.28. 11:37:37

@Mistral1011: Amikor az ingerküszöbét elérte a tél? Aztán amikor egy zebrán áthaladó óvodás csoportot talál telibe, akkor is ezt mondod? Vagy elég ez védekezésnek?
A 7 fok nem hülyeség, legalább az autósok nagyobb részében beindít egy cselekvés sorozatot. A potenciális hülyék úgyis megvárják a jeges utakat, mert bármit bárkinél jobban elvezetnek.

Krisi 2018.02.28. 12:00:32

ez a gyökér is biztos már vagy 10 éve mondogatta folyamatosan, hogy bezzeg az ő Skodáján milyen régi gumik vannak, nem kell ide új mer az csak a gyíkemberek összeesküvés elmélete, stb.
aztán valahogy mégiscsak ő kötött ki az árokban.

sokan szintén mondják hogy nem kell téligumi, mert minek, "én tudok vezetni, nekem nem kell". persze, aztán a kórházban vagy rosszabb esetben előzetesben ülve majd vagy újragondolja, vagy nem.

az egész másfél tonnás autó 4db, tenyérnyi felületen érintkezik csak az úttal, ezen múlik a tapadás 100%-a, semmi máson. aki ezen spórol az egy ön- és közveszélyes idióta.

ha nincs pénzed jó gumira akkor járj gyalog.

registerz 2018.02.28. 12:07:35

@Venesz: Te az abroncsra teszed a gumikat? Hogy csinálod? Komolyan.

Venesz 2018.02.28. 13:11:36

@registerz: Ha jobban tetszik, felnire. De nem én, hanem a hozzáértők.

_B_ 2018.02.28. 13:36:47

150 ezret érő kocsimra is megvettem ~50-ért a téligumit. Az autózás pénzbe kerül fel kell fogni.
Az alföldön értem hogy el lehet poroszkálni egy tükörre koptatott nyárival 30-al falun belül (persze ez is hatalmas felelőtlenség).
A kanyarsebességet te választod meg, de az emelkedő meg a lejtő nagy főnök a télben :D
Nameg az eléd vetődő akadályok. Szemből keresztbefordulva csúszó Skoda 19 éves gumikon...
Sokan abszolut nem is tudják, hogy kell vezetni csúszós úton. De a nagy részük még esőben sem. Akkor mit várunk? Mitől értené meg, hogy télen jó gumi kell?

citrix 2018.02.28. 14:19:20

Az külön szomorú hogy ilyen öreg és új korukban is kívánni valót hagyó "autók" átmennek a műszaki vizsgán. Nem is értem hogyan lehetséges ez. Ráadásul télen beleül és elindul mert az egy jó kocsi jó gumival (eddig jó volt most is az lesz).

ostvan1 2018.02.28. 15:12:40

@vanRob: Írod, hogy a négyévszakos abroncsnak "nyáron pedig túl mostohák a körülmények"
Nemrég komoly meglepetést okozott nekem egy barátom, aki egy időben a Szaharában dolgozott. Írta, hogy az ottani autók döntő többsége NÉGYÉVSZAKOS gumit használ. Szóval ott nincs hó, meleg pedig bőven. És legjobbnak nem a nyári gumit tartják. Egyébként a megfejtés az, hogy a négyévszakos egyben félterep gumi is, ami ott - úgy tűnik - fontos nekik.

_B_ 2018.02.28. 16:44:39

@ostvan1: Igen, homokban elég nehéz elindulni a hosszában barázdált nyári gumival :)

vanRob 2018.02.28. 16:51:44

@ostvan1: Valszeg azért, mert a keverék közelebb van a nyári abroncsok keverékéhez, a mintázata pedig a téliéhez. Ugyanúgy kapaszkodnak a lamellák a homokba, ahogy a mondjuk itt a hóba és latyakba.
Amúgy tisztára logikus választás, tulajdonképpen egy költséghatékony terepgumi.

FayRodisz 2018.02.28. 17:02:28

A szokásos. A sok agyhalott már megint azokat a hozzászólókat szidja akik gondolkodni mernek és nem a kereskedőnek akarnak megfelelni a féléves gumicserével.
19 év erős túlzás, de mondjuk az agyhalottakban az sem merült fel, hogy ez 19 év után még fut, miközben a félévente cserélt szemetet 1-2 év után 80%-os futófelülettel lehet kibaszni a picsába, olyan szarok.

Zsenikéim, normális ember azzal jár amire szükség van, ehhez csak a hülyéknek kell a kereskedő 7 fok, október közepe, 3 mm, 4 oldal cserélve hetente, félévente medvehájjal megkent és a többi oltári nagy baromságról tanúskodó hisztije amivel le próbálják húzni a népet.

Aki sokat jár az megveszi mert elkopik és drága az élete, aki évi 5-10 ezret pörög az garantáltan nem fog téli-nyárit fenntartani a mai árak mellett, annak bőven jó a négyévszakos.
Az meg még szebb amikor olyan autóra követelné meg a sok agyhalott barom a téligumit amelyik szeptember vége és május eleje között ki sem mozdul a garázsból. Nem egy ilyet ismerek, télen-nyáron jár egy ótvaros rommal melóba, kutyát sétáltatni, bevásárolni, nyáron meg a tutival megy kirándulni és nyaralni és szarik a hazug lehúzós kereskedőkre.

pragmatika2 2018.02.28. 17:16:19

@ostvan1: Van egy egyszerűbb magyarázat is. A szaharában nem egyszer előfordul, hogy nappal 40 fok meleg van, éjszaka meg 0 fok. Oda tényleg 4 évszakos kell.

ételizésítő 2018.02.28. 17:32:27

@vavhab:
Többfelé, de nyilván nem Kaliforniára meg Arizonára gondoltam, hogy ott nem használnak. :-)
De New Yorkban meg New Jerseyben sem.

ételizésítő 2018.02.28. 17:35:13

@kasu:
Venni kell egy legalább közepes 4 évszakost, és meg van oldva.
Ha Amerikában jó, talán itt is jó lesz.
(És a TotalCar tesztjeiből is kiderül, hogy adott évszakban alig marad el a télitől/nyáritól, más évszakban meg simán veri az ellenévszakost, de nagyon.)

A tudomány sosem téved! 2018.02.28. 17:51:01

@vanRob: lehet, lehet, lehet, lehet...
Ja, hát ez tényleg tiszta tudomány... amennyiben a tudományt elismerjünk annak, ami:
Folyamatos hazugságok sorozata
Van garancia is? Ja nem... az sincs... :x

ételizésítő 2018.02.28. 17:54:06

@Venesz:
Nem szinte, hanem mindenkinek.
Akkoriban még nem gyártottak téli-nyári gumit, mindegyik jó volt mindenkor.
Ez a mostani baromság csak a gumigyárak pénzéhsége, semmi egyéb.
Ami a szívatót illeti, most is van, csak nem neked kell kézzel toszogatni, hanem megcsinálja egy bimetál. Viszont a kocsi emiatt télen többet is fogyaszt, mintha egy jó vezető kézzel basztatná a szívatót.

Ja, és centíroz. Ahogy a masíros sem marsíroz, pedig ahogy itt a centrum, ott a mars az alapszó. A magyar nem szereti a nyelvtörőket.

Az abroncs az, ami rajta van a felnin. Azaz a gumi. A felni az keréktárcsa.

@vanRob:
Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket.
A "tudomány" által idézett cikk egy fél éve sincs, hogy megjelent a TotalCaron. És valóban nem merték kimondani, hogy akár télen, akár nyáron érdemes lenne az adott évszakost választani a négyévszakos helyett, mert nem igazán teljesítettek jobban.
Sőt, egyes totalcarosok szerint IS fölösleges a téli gumi, márpedig ők (legalábbis saját maguk szerint) a téma (legalábbis saját maguk által) felkent szakértői.
Ráadásul nálunk se a tél nem nagyon hideg (esetleg évi 2 nap van -10 alatt az ország egyes részein, de az sem mindenhol), se a nyár nem nagyon meleg (40 fok? vicc az egyenlítő környékéhez képest).
Szóval nem tudom, miről beszélsz.
De attól tartok, te sem.

Kötelező csere meg nincs, mivel a téli gumi szerencsére még nem kötelező Magyarországon. És remélhetőleg nem is lesz.
Amit meg írsz, az nem tiszta tudomány, hanem tiszta néphülyítés.

@Voznyák Pista:
Sőt, nappal inkább 60, éjszaka meg akár -10 is. De egyébként homok van, nem betonút.

@FayRodisz:
Mondjuk azért a mintázatmélység talán pont nem a néphülyítés része, mert ha nem tud kapaszkodni, akkor sima nyári betonon is csúszik, mint a taknyon.

ételizésítő 2018.02.28. 17:55:10

@A tudomány sosem téved!:
Bezzeg a vallás, amiben te hiszel, ott mindenre van garancia is.

Az előbb ellopta valaki a nickedet, hogy értelmeset írtál, vagy csak elbasztad?

A tudomány sosem téved! 2018.02.28. 18:07:43

@ételizésítő: "Bezzeg a vallás, amiben te hiszel"
Te honnan veszed, hogy én miben hiszek?
Ez biztos, mint hogy az atom oszthatatlan, vagy hogy 7 fok alatt, csak a téli gumisok nem szenvednek balesetet?

vanRob 2018.02.28. 18:19:27

@ételizésítő: nézzük meg egy 3-4 éves allseason gumi tapadását... Aztán utána oszd az észt. Gumi. Öregszik. Veszít az újkori képességeihez képest. Ezen nincs mit magyarázni.
Nem az allseason ellen vagyok, de az elmúlt 3-4-5 évből vannak csupán olyanok, amelyek kellő kompromisszum mellett valóban jelenthetnek alternatívát. A mostani nyári vagy téli gumikkal sem az a baj, hogy elkopnak, hanem az, hogy a gumikeverék tulajdonságai leromlanak. Használtam már sokféle abroncsot, a legnagyobb ballépésem egy Debica Frigo volt. 5 évesen dobtam el, nem azért mert elkopott hanem kőkeményre öregedett. A kő meg elég szarul tapad az aszfalton.
Ez a fő gond a jelenlegi allseason gumikkal is. Ami most úgymond jó, az a nyári gumik keverékére épül, és vegyes, téli nyári mintázata van. Ez egy egészen ígéretes irányvonal, még pár év fejlesztés és az átlag autósnak tényleg minden körülmények között jó lesz.

Bambano 2018.02.28. 18:20:34

@ételizésítő: tehát akkor véglegesítsük: azt a tevékenységet, amikor a gépen megpörgetett kereket kiegyensúlyozzák, hogy ne üssön, centRRRírozásnak hívják. attól, hogy jó nagy lendülettel magyarázod a hülyeségedet, még az marad.

ha olvastál volna, mielőtt tolod a hülyeséget, például gumigyáros dolgozókkal interjút, akkor tudnád, hogy a gumigyárak BUKNAK a téli/nyári gumin ahhoz képest, ha csak egyfélét kellene gyártani. tehát ha valakik, akkor ők BIZTOSAN NEM erőltetik a téligumizást.

a téli gumit pedig egy dolog tüntetheti el az autókról: hogy az utóbbi időben egyre inkább nincs tél. a magam részéről azt mondom, hogyha az időjárás indokolja, akkor legyen. de egyre kevésbé indokolja.

vanRob 2018.02.28. 18:22:15

@A tudomány sosem téved!: a gumikeverékek folyamatos fejlesztése, új mintázatok kialakítása bizony elég komoly tudomány. Pár hónapja olvastam egy riportot a Hankook fejlesztőmérnökével. Szerintem ő ért hozzá.

vanRob 2018.02.28. 18:29:38

@ételizésítő: kötelező csere valóban nincs, csak ajánlás. De ha balesetezel, és nem az időjárási körülményeknek megfelelő abroncs, vagy nem az előírt profilmélységgel van a kocsidon, akkor bizony felelősségre vonható vagy. Kvázi büntethető. Az okozott baleset függvényében közúti veszélyeztetés, szándékos közúti veszélyeztetés, stb. Akkor magyarázd a rendőrnek vagy az igazságügyi szakértőnek, hogy hát szerinted nincs is hideg, meg hát hó sincs...
Szerinted kis hazánkban minden autós minden évben zsírúj abroncsokat tesz a kocsijára? Használt gumit hasonlíts használthoz. Mert az az, ami a való életet szimulálja.

vanRob 2018.02.28. 18:34:20

@ételizésítő: egyébként számomra is érthetelen módon valóban centrírozás. Bár szerintem a valósághoz több köze van a "kiegyensúlyozásnak". Mert hiszen azt csinálják. Valahol beégett a centrír, és úgy maradt. Pont mint a headunit-ra a "fejegység".

parasztgyerek 2018.02.28. 19:00:48

"Tamás Koncsos:
Ennek ellenére a téli gumi szemfényvesztés, csak annyi, hogy a gumigyárak több gumit akarnak eladni."
De hát nem adnak el több gumit, mert mivel csak fél évig használom a télit és a nyárit is, ezért 2x annyi ideig tartanak.

A tudomány sosem téved! 2018.02.28. 19:12:28

@vanRob: Nem mondtam, hogy nem tudomány.
Azt mondom, hogy a nyári/téli gumi parasztvakítás, egy jó 4 évszakos mellett.
Michelin CrossClimate+ vagy vredestein Q5
Főleg ugye ha a 4 évszakos 4 éves, a téli meg 8 (mert ugye állítólag fél évente cseréljünk)

De ha szerinted nem, akkor kérlek add meg a PONTOS paramétereket, hogy melyik téli gumit válasszuk, és PONTOSAN mikor tegyük fel?
Decemberben? Januárban? Februárban?
Mikor vegyük le?
Tudod, a tudomány elvileg onnan ismerhető fel, hogy pontos jóslatot tud adni...

vanRob 2018.02.28. 19:15:46

@ostvan1: kollégám 2 éve jár allseason gumival. A mostani valóban télies időben 30-35-el mer haladni. Kanyarban akármit csinál tolja a kocsi az orrát. Talán ha 5-el kanyarodna, akkor nem...
Most akkor mi a megoldás? Ilyen időre azért csak kerüljön fel a téli? Vagy maradjon otthon?
Amúgy kíváncsi vagyok, hogy a 3-ik nyáron milyen tapasztalatai lesznek a használt allseason gumijaival.

vanRob 2018.02.28. 19:25:53

@A tudomány sosem téved!: most kötekedsz. Ahány gumikeverék annyiféle tulajdonság. Attól, hogy az antianyag nem látható, vagy tapintható nem mondhatjuk azt, hogy a kutatása nem lenne tudomány.
Nincs egzakt pont, hogy mikor kell cserélni. A 7 fok azért jó, ahogy azt írtam, mert az autósok egy jelentős hányadánál beindítja a gumicsere programot. Ennek az a pozitív hozadéka, hogy az autósok egy jelentős hányada közel azonos feltételek mellett autózhat. És ez jó. Lehetne 3 fok vagy október 31 az a pont, de akkor meg abba kötne bele mindenki.
A lényeg, hogy a megváltozott körülményekre lehetőleg hasonlóan reagáljanak az autósok.
Kábé mint az ABS. Jó, hogy nekem van, és meg tudok állni 5 méterrel (csak példa) hamarabb, de cseszhetem ha mögöttem olyan jön akinél nincs ABS, és belémrohan. Vagy mondjuk kopott gumikkal, neadj Isten nyárival orosz rulettezik a nyákos úton a novemberi ködben.

A tudomány sosem téved! 2018.02.28. 19:37:53

@vanRob: Értem...
Tehát akkor nem tudod megmondani, hogy pontosan melyik gumit, és pontosan mikor tegyük fel/vegyük le...
Hát ez tényleg tiszta tudomány!
Köszönjük a semmit!
Garancia is van? Ja nem, az sincs...

Arcade Macho 2018.02.28. 19:53:08

nekem nyari gumi van az automon, de ilyen retek idoben amikor alasozzak az utat el nem indulok, hogy szetrohadjon a kaszni meg az akksit is kivettem hogy az se menjen gajra

igaz RETTEGEK a sok teligumis nagyarctol, amikor az atlaghomerseklet meghaladja a +2C -t hogy mikor csuszik belem egy-ket nagyarcu seggfej

vanRob 2018.02.28. 19:53:19

@A tudomány sosem téved!: kötekszel. Csak azért mert kötekedni akarsz. Érveid meg nincsenek. Azt a gumit teszed fel és akkor amikor akarod. Te döntesz.

Arcade Macho 2018.02.28. 19:54:37

@A tudomány sosem téved!: tudomanyos TENY, hogyha a reces surranoban seggre ul az ember, akkor a teli gumis auto egy tomeggyilkolasra alkalmas eszkoz

Venesz 2018.02.28. 19:55:54

@ételizésítő: Idézet:

"Hogyan kell helyesen írni a centrírozás szót? A hirdetőtáblákon, az újságokban és az interneten is mindig azt olvasom, hogy centírozás.

A Nyelvművelő kéziszótár (2005: 89) ezt írja: Centríroz(ás): latin-német eredetű műszaki szó: gépkocsi kerekét kiegyensúlyozza; illetve az ezt végző művelet. Az autósok nyelvében (még feliratokban is) gyakran hibásan, centíroz(ás) alakban fordult elő, talán ejtéskönnyítésül, illetve a centiz, kicentiz téves analógiája nyomán. Valójában azonban a centrum, centrális szavakkal függ össze, ezért centríroz. BG"

Ja, és tudom, hogy van szivató a kocsimban, csak szivatógomb nincs. Egy kék lámpa szokta azt jelezni, hogy még nem érte el a motor a szükséges hőfokot. Amikor az elalszik, onnantól bátrabban lehet nyomni a pedált.

A tudomány sosem téved! 2018.02.28. 20:00:53

@vanRob: Igen értem... én kérdezek, te nem tudsz pontos választ adni, inkább terelsz, tehát én kötekszem.
Világos beszéd. Tiszta Tudomány: kételkedni tilos!

kasu 2018.02.28. 20:01:41

A tények makacs dolgok. A nyári gumi nyáron, a téli télen használatos és akkor jó. A mindennapi közlekedésben lehet semmi pluszt nem adnak, de ha mész és tolod, meg szar az idő, akkor jobb télen a téli. Ennyi a titok. A négyévszakos meg mindig jó -egy kicsit- de egyik évszakhoz se tutira a legjobb.
Kompromisszum. Ez az egész így van jól.

Bambano 2018.02.28. 20:09:24

@A tudomány sosem téved!: pontosítsunk: a michelin crossclimate+ az nem 4évszakos gumi, hanem télre is certifikált nyári gumi.

Pöff 2018.02.28. 20:09:55

@ételizésítő:

Csak az a különbség, hogy amerikában a gumi minőség is más lehet, azonos név és márka esetén is.
mások a jogszabályok, az igény

Náluk az automata váltó miatt és a vezetési stílus miatt nem igazán van szükség extrém tapadásara...de nincs is nyári gumi sem, vna egy közép..ami egyébként nem all season neven fut. hanem az a normál. van rajta elég borda, télre elég. egyébként az átlag amcsi kb meghal a 20centi hóban is szóval...

Arról nem beszélve hogy 4x4-esek a SUV-ok... nincs akkora szükség kifejezetten téli gumira és mondom, a gumi minősége más.
régne nálunk is ilyen volt ...
egyszerűen nem mentek 90-nel havas úton az emberek csak 40-50-nel oda elég votl a normál gumi is.
Az új fajta nyári kb csak a vizet vezeti el, fagy környékén beton kemény, nyálkás hideg esős úton mint a takony úgy csúszik .
EU-ban büntetnek a nyárigumival okozott balesetért...USA-ban nem
de nem is csapatnak 130-160-nal ..90-120 a max az USA-ban,
a 2+ tonnás kocsik meg kinyomják maguk alól a latyakot, jah és ezért elég jól takarítják az utakat ..ha van rá mód.

vanRob 2018.02.28. 20:23:55

@A tudomány sosem téved!: jó, ha ennyire akarod. November 5-én kell feltenned a téli gumikat. De csak akkor ha reggel 6:13-kor 5.2 fok alatt van az aszfalt hőmérséklete. Árnyékban. De ha éppen esne, akkor allseason, ha havazna, akkor téli, ha sütne a nap, akkor nyári. Remélem tudtam segíteni.

nincs_nick 2018.02.28. 20:31:23

@A tudomány sosem téved!: "De ha szerinted nem, akkor kérlek add meg a PONTOS paramétereket, hogy melyik téli gumit válasszuk, és PONTOSAN mikor tegyük fel?
Decemberben? Januárban? Februárban?
Mikor vegyük le?"

Ezen kérdéseidre a "tudomány" (inkább sima mérnöki munka) kb. 30 évvel ezelőtt már választ adott. Egyszeri járműgépész középiskolai képzésen tanítják ehhez ma már a fizikát.

"Tudod, a tudomány elvileg onnan ismerhető fel, hogy pontos jóslatot tud adni... "

Hát így nagyjából egy fényevő definálná a tudományt:D Idézet a wiki-ről: "A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett igazolt (tesztelt vagy bizonyított) ismeretek gondolati rendszere. A tevékenységnek bárki által megismételhetőnek kell lennie és végeredményben azonos eredményre kell vezetnie ahhoz, hogy az eredményt tudományos eredménynek nevezhessük."

@vanRob: "@ostvan1: kollégám 2 éve jár allseason gumival. A mostani valóban télies időben 30-35-el mer haladni. Kanyarban akármit csinál tolja a kocsi az orrát. Talán ha 5-el kanyarodna, akkor nem...
Most akkor mi a megoldás? Ilyen időre azért csak kerüljön fel a téli? Vagy maradjon otthon?"

Most erre mit mondjon az ember? Itt nem a négy évszakos gumi lesz a gond, mert ilyet nem tapasztaltam sem V4S, sem CC-vel, pedig négy autón is ezek vannak már jó ideje. Ellenben pl. a GT86 TS860-on pont az általad leírt módon viselkedik a havas/jeges úton. Lehet a fizika a gond? Vagy valami más (gumi kora, márka/típus, méret, stb.)

"Amúgy kíváncsi vagyok, hogy a 3-ik nyáron milyen tapasztalatai lesznek a használt allseason gumijaival."

Teljesen jó, egyik autón V4S már második garnitúránál tart, CC-k meg most érik el a három évet, s szintén minden ok.

Btw, az összes gumi teljesítménye drasztikusan romlik 2-3 éves kora után, neten ezer és egy ilyen tesztet találsz (autónavigátor, öamtc, autobild, stb.). A magyar átlagos futásteljesítmények mellett (<10.000km a benzinfogyasztás/autók száma alapján) emiatt viszont messze jobban jársz azzal, ha 3-4 év után cserélgeted a négyévszakosat, mintsem 7-8 évig vársz, hogy a téli-nyári csereérett legyen km alapján.

Persze most lehetne mondani, hogy ha a pénz nem számít, akkor inkább legyen 3-4 évente cserélve a téli-nyári szett km futástól függetlenül, de a mai hektikus időjárásnál nem vagyok benne biztos, hogy a téli-nyári szett a nyerő egy négyévszakossal szemben. Pár napja még röpke 18°C-os napsütésben sikító gumihanngal csúszkáltam a vajpuhává nyúló télikkel, miközben a CC meg sem nyikkant. Szóval nem fekete fehér a történet.

Egyébként ez az egész gumimizéria nagyjából addig fog tartani, még a Conti is kijön végre a saját normális négyévszakosával, mert mára ők maradtak az egyetlen gyártók, akik még a téli-nyári cserét nyomatják ész nélkül.

vanRob 2018.02.28. 21:01:17

@nincs_nick: nem várok 7-8 évig a cserével, 3-4, max 5 évente cserélem. Szerencsére nem okoz gondot. Szerintem ennyit megér, hogy a lehetőségek szerinti legnagyobb biztonságban tudjam a mögöttem ülőket.
Télre vékonyabb gumi acélfelnire, nyárra peresebb könnyűfém tárcsán. Kerékcserekor átnézik a futóművet, kisúlyozzák a kerekeket és beállítják a keréknyomást. És közben olyan isteni kávét adnak, de olyat...! A munkafelvevő csajnak meg olyan mellei vannak... Kicsit elkalandoztam.
Még pár év és a fejlesztéseknek hála lesz egy valóban használható, és minden körülmények között jól teljesítő allseason gumi. És nem csak egy típus, hanem a nevesebb gumigyártók mindegyike legalább 5-6 allseason gumit tud kínálni. Addigra talán a fejlesztési költségek már csak alig adódnak hozzá a gumiárakhoz. Egy CC ma még drágább, mint egy csak téli vagy csak nyári. Bár a különbség valóban egyre csökken. Nyílván, a két garnitúra együtt már több, mint a CC magában. De ha mellé rakjuk a fogyasztást, a kopást, a zajt, ja és az isteni kávét, nos akkor nálam speciel még nem billen át a mérleg nyelve az allseason felé.
Speciel nekem a Michelin abroncsok nem jöttek be. Volt 14 collosban, meg a mostanin 16-os, de valahogy mintha külön életet éltek volna. Volt a kocsi, meg az abroncsok.
A mostanival sem vagyok maradéktalanul elégedett (Nokian WR D4), mert latyakon nem olyan, mint a korábbi Conti. Vízen, vagy esőben viszont az eddigi legjobb. De ismerve ezeket a "tulajdonságait", hozzáteszem azt amit én tudok autóvezetés címszó alatt, és nincs meglepetés.

vanRob 2018.02.28. 21:06:20

@nincs_nick: mobilról nyomon, macerás csak egy részt idézni. Szóval a conti addig fogja a télit meg a nyárit külön nyomatni, amíg a fejlesztési költségek meg nem térülnek. A neve miatt bármikor is lép be az allseason piacra, bérelt szelete van a tortából. Emiatt biztosan nem aggódnak.

vanRob 2018.02.28. 21:15:33

Az jutott még eszembe a négyévszakosról, amikor gyerekként elvitt nagyapám horgászni. Akkoriban kaptam egy svájci bicskát, volt rajta vagy háromféle penge, reszelő, fűrész, meg mittudomén még micsoda. Nagyon büszke voltam rá. Mutattam is nagyapámnak, hogy nézze mennyire mindenre jó. Erre ő elővette az ő kését és azt mondta:"Ez meg pont erre való". És nálam valahol ebben van magyarázat. Nem mindegy, hogy valami jó valamire, vagy pont arra való.
Mondjuk nagyfater a megjegyzésével kis híján szétcseszte a nyári szünetemet...

ételizésítő 2018.02.28. 22:01:18

@Bambano:
Nem, ezt max. a hozzád hasonló túlkompenzáló félművelt hülyék hívják centRírozásnak, hogy ne nézzék őket hülyének, pedig pont amiatt néznek benneteket annak.
Aki meg ismeri a magyar nyelvet, az centírozásnak.

ételizésítő 2018.02.28. 22:15:26

@vanRob:
Nézd meg egy ugyanannyi idős téli vagy nyári gumi tapadását. Ugyanaz.
Akkor meg miről beszélsz?
Ja, hogy már megint fogalmad sincs róla?

A kollégád meg tanuljon meg vezetni vagy nem hazudni, amelyik könnyebben megy.

@Venesz:
Faszságokat írnak.
Persze, hogy a centrum szóból származik, senki nem vitatta.
Ahogy a masírozik sem a masni, hanem a mars szóból, ugyanúgy német eredet. Csak kiesik az r, pedig ott még mássalhangzó-torlódás sincs.
A nyelvészek is, főleg aki latinul is tanult, mérhetetlen faszságokat bírnak összehordani, lásd pl. a média-médiák esetét. Szerencsére néha jön egy értelmes, mint Nádasdy, és elmagyarázza (nekik is), hogy miért beszélnek faszságokat.
Mondjuk BG az a Balázs Géza, akin nyelvészkörökben csak röhögni szoktak. Nézz utána bátran.

@Bambano:
"a gumigyárak BUKNAK a téli/nyári gumin"
Jaja. Orbán meg nem lop. Ha olvastál volna vele interjút, tudnád.

@kasu:
Kamu. Olvasd el a TotalCar őszi tesztjét.

Bambano 2018.02.28. 22:26:35

@Pöff: tele van a tecső idióta amerikai sofőr télen témájú filmmel... például olyannal is, aki nem tud felmenni az emelkedőn, mígnem a mögötte dekkoló meg nem unja, oda nem megy, és meg nem mutatja neki, hogy hol van az összkerékmeghajtás bekapcsolója.

@ételizésítő: nekem nem kell kompenzálnom, pláne nem veled szemben. a centírozás a felni középreigazítását jelenti.

a gumigyárakkal pedig az a helyzet, hogy sokkal drágább legyártani és logisztikázni 100 darab téli meg 100 darab nyári gumit, mint 200 darab négyévszakost. például dupla fejlesztési költség. tehát ahhoz képest, amennyit akkor keresnének, ha csak 4s gumit árulnának, a téli-nyári nekik bukta.

persze ha józan észért el kell menned a szomszédba kölcsönkérni, akkor neked ezt hiába mondom. a nádasdyt meg csak mérsékelten emlegessük a hivatkozásra méltó nyelvészek között.

vanRob 2018.02.28. 22:39:10

@ételizésítő: Nézz utána bátran, de pár kommenttel feljebb is megtalálod. Centrírozás. Csak hajtogatod a faszságaidat, amitől csak még nagyobb faszsággá duzzadnak.
Az meg, hogy ismeretlenül sértegetsz másokat csak téged minősít.
Ha ennyire biztosan állítod, hogy a tapadásvesztés egy 3-4 éves téli/nyári gumi esetén ugyanaz, mint egy 3-4 négyévszakosnál, akkor kérlek, oszd meg a hivatalos teszt eredményt.
Kíváncsian várom. Tudván azt a tényt, hogy a CC 2015 óta érhető el... Már csak alig több, mint egy év és máris lesz róla olyan teszt, amire ma "hivatkozol".
Nem dühítesz, nehogy azt hidd. Szórakoztatsz.
A gumigyárak két termék vonalat fejlesztenek. Ezeket gyártani kell, a legyártott terméket tárolni, szállítani. Könnyed szerdai esti fejszámolással még te is rájöhetsz, hogy a 2X az bizony több, mint az 1X. De gondolom ezt is majd görcsösen igyekszel cáfolni. Vagy szimplán sértegtni fogsz. Komolyabb összeget tennék a másodikra...

hetykusz 2018.02.28. 23:26:24

@ételizésítő: Anno a waresz, lada korszakban nem is mentek úgy az autók, és nem volt annyi követelmény a gumigyártásban, így nem hasonlítgatnám a modern autókat a régiekhez... Nem beszélve arról, hogy kb 155-175-ról van szó, ami ugye keskeny kerék, és rally esetén is ezeket használják, míg a mai modern autók esetén 185 a legkisebb szélesség... Ennek az oka pedig egy egyszerű tény, hogy a mai gépek, még 1.0-ás motorral is jóval az akkori 1.5 motorok ereje felett teljesítenek, végsebességük pedig jóval felette van... Többnyire 130-al zötyögtek az emberek maximum, hiszen az utak is ennyit adtak, meg a kocsinak is az volt a jó, bár trabi esetén a 100 is sokk volt... Ne is beszéljünk a mintázatokról. Se nyáron, se télen nem volt ideális. A gumigyártók elkezdték különválasztani a téli, és a nyári gumikat. Miért? Az autók teljesítménye az egekbe nőtt, és a régi "bevált" recept már nem volt fizikailag alkalmas a nagyobb tömegű, teljesítményű autók kiszolgálására... Ezzel szemben a gyártót terhelték felelősséggel, hogy a gumija biztonságos legyen. Egy mérnök tudja, hogy nem mindig lehet garantálni valamit, így hát célirányossá vált a fejlesztés. Ami a 4 évszakosok terén elindult, az is csak az utóbbi években elért új anyagok miatti fejlődés eredménye. Nem hasonlítanám a 4 évvel ezelőtti 4 évszakos generációt a maiakhoz. Mára már rengeteg új technológia segíti a gyártót a fejlesztésben, míg régen azért sok dolog csak hosszas próbálkozások eredménye volt. Szívatóról annyit, hogy jelenleg nincsen bimetál, és régen nincsen szívató sem... Motorvezérlő vezérli az üzemanyag befecskendezését a hőmérséklet jeladó jelei alapján, és dúsítja a keveréket, illetve emeli az alapjáratot, de a korábbi szívató jellegű dolog az injektorok bevezetésével megszűnt... Jó vezető nem tudja baxtatni az injektorokat, mert a jó vezető nem rendelkezik egy keverékarány táblázattal, amihez képest manuálisan tudná nyitogatni az injektorokat... Abroncs valódi jelentése a szláv obrucs szóból ered, ami karikát jelent. Karikát nem tesz senki a felnire, csak gumiabroncsot... Így van értelme. Aki abroncsnak nevezi, vagy lusta, vagy tanulatlan... A centrírozás sajnos helyes!!! Nem centíroz, bár értelemszerűen az lenne, de a magyar nyelv egyik sokak által rosszul értelmezett szava a centírozás. Nem létezik! Még a böngészőm is aláhúzza... Részemről a totalcar "szakértőit" csak amolyan celebnek tartom.... Hiteles véleményt még sosem hallottam tőlük. Talán annyi, hogy szép az új Golf, meg jó a felszereltség, de úgy isten igazából olyan, mint a sok " szakértő" aki minden témában otthon van, de közben alapvető hülyeségeket képes leírni. Számomra hitelesebb az a tény, hogy 2 azonos céges autón 2 különböző gumin mint tapasztaltam... Hát érezhető a téligumi hatása télen, meg a nyárié nyáron. Mondom ezt úgy, hogy napi 2-300 km-t megyünk, és vegyes körülményke közt. Valóban nincsen kötelező csere, de azt jó ha tudja mindenki, hogy ha nem az évszaknak megfelelő a gumi, akkor a biztosítója nem fizet a másik félnek, ha kiderül, hogy az okozója mondjuk Ön! Sőt! Bíróságon egy szakértői vélemény is elég durván szar ítéletet fog hozni, ha mondjuk kimondják, hogy XY azért szenvedett 8 napon túl gyógyuló sérülést, vagy maradandó károsodást, mert a gépjármű vezető a veszélyes üzem fenntartója nem gondoskodott téligumiról, amivel elkerülhető lett volna a baleset... ilyenkor a PTK szerint az üzemeltető felel, és akár kártérítést is fizet, ha az illető mondjuk nyomorékká válik... például életjáradék... spóroltam 1x mondjuk 60 ezret a téli gumin, és fizetek havi 60-at egy embernek, mert nyomorékká tettem... totál logikus... Nyári betonon a jó mintázatú, de elérett gumi fog hamarabb megcsúszni... Ez mit is jelent?? Felkeményedik, berepedezik, és tulajdonképpen a radírral szemben merev gumi lesz. Érdemes összehasonlítani a puha, és a kemény gumik tapadását. Egy keményebb gumival nem lehet radírozni, míg a puhával igen. Mi a tanulság?? Nem feltétlenül a minta számít, hanem a keverék minősége, és itt tértünk vissza a régi-új gumik történetéhez... És hogy mi a bizonyíték arra, hogy a minta mellett a gumi keménysége is számít?? Úgy hívják, hogy forma1! Ott biza jól látható, hogy értékes másodpercek nyerhetők a jó keverék megválasztásával... És mikor számít a minta?? Egyedül nedves útfelületen, hiszen régen a slick gumik voltak a forma1-ben, és a mintás gumikkal érték el a sebesség csökkenését...

Arcade Macho 2018.03.01. 00:27:40

@vanRob: "kollégám 2 éve jár allseason gumival. A mostani valóban télies időben 30-35-el mer haladni. Kanyarban akármit csinál tolja a kocsi az orrát. Talán ha 5-el kanyarodna, akkor nem..."

nem te irtad, hogy a teli gumi is ezerfele keverekkel van?
nem az otvar fostalicska gumit kellene megvenni

30-al meg en is mennek -10 C szaraz uton nyari gumival

Arcade Macho 2018.03.01. 00:28:54

@hetykusz: az autogyartoknak az elektromos ablakemelo tokre rafizetes, plusz melo, plusz logisztika, plusz hibaforras!
megis toljak a fullkretent, pont mint a gumisok

Arcade Macho 2018.03.01. 00:31:42

@vanRob: "Nézz utána bátran, de pár kommenttel feljebb is megtalálod. Centrírozás. Csak hajtogatod a faszságaidat, amitől csak még nagyobb faszsággá duzzadnak."

a masik fel megemlitette a masiroz iget, rakerestel?
megemlitette azt a nyelvtannaci valakit, rakerestel?

a plaid es a mahlzeit ugye aktiv reszese a szokincsednek?

2018.03.01. 01:25:24

@FayRodisz: "ez 19 év után még fut, miközben a félévente cserélt szemetet 1-2 év után 80%-os futófelülettel lehet kibaszni a picsába, olyan szarok"

A guminak -amióta feltalálták- az a dolga hogy kopjon, ez ugyanis egy kopó-fogyó alkatrész. Amelyik gumi nem kopik -van ilyen is- az nagy valószínűséggel nem, vagy alig tapad. Egyébként a kopás csak egy paraméter, az uv sugárzás néhány éven belül így is úgy is megteszi a dolgát, és akár 100% mintával is mehet a kukába. Sose értettem miért van ez az ágállás a téligumi használata ellen, mintha valami ördögtől való dolog lenne. Különösen annak fényében érthetetlen, hogy azon kivételes termékek közé tartozik, aminek tényleg van értelme. Csak helyén kéne végre kezelni: Nem csodaszer, nem a téli balesetmentes közlekedés kulcsa, hanem egy hatékony eszköz amivel lényegesen biztonságosabban közlekedhetsz a téli hónapokban. Egyébként az hogy magadat és a szar kocsidat összetöröd, engem különösebben nem érdekel, de mivel a közlekedés társasjáték, és emberéletekről szól, én bizony korbáccsal hasítanám végig az összes majom hátát, akinek nem tud elhatolni a tudatáig, mit jelent a felelősségteljes közlekedés. Tegnap elborzadva néztem hány barom nyomta elkékült arccal a gázt, és látszott nem érti miért nem indul a kocsi. Látszik az arckifejezés, és az értetlenkedés a szemében: mindenkinek sikerül elindulni megállni, miért csak nekem nem? Mert fel kéne tenni azt a rohadt téligumit azé ! Érdekes hogy ebben az országban a leglepattantabb suttyónak a kezében is ott virít az okostelefon, minden szarra, rongyrázásra jut pénz, csak amikor a biztonságról van szó, akkor fogy ki mindig a zseton.

2018.03.01. 01:47:05

@hetykusz: „Ne is beszéljünk a mintázatokról. Se nyáron, se télen nem volt ideális. A gumigyártók elkezdték különválasztani a téli, és a nyári gumikat.

Ez kb. az élet minden területén így van. Pl; reneszánszukat élik a multifunkcionális készülékek, de mindenki tudja, hogy egy all-in-one készülék általában semmiben sem szokott profi lenni. Ha valakinek profi gép kell, az megveszi azt a készüléket, ami az adott témakörben használható csak, de ott-abban a legjobb. Gumival sincs ez másként. Berzenkedik a sok idióta a téli gumi ellen, mert sose volt még egy átlagos autóversenyen: ott aztán tátva maradna a szája, ha megtudná hány féle- fajta keverék, minta létezik. Aszfalt murva, eső, szöges, szlikk, napestig sorolható mikor mivel mennek, de biztos ez is csak a genyó kereskedők porhintése, az autóversenyzők meg full kretének, nem értenek hozzá. A hétköznapi panelprolinak csak egy dolga lenne: úgy november közepén felcsavarni a télit, április elején meg vissza, dehát ne támasszunk ekkora igényeket.

2018.03.01. 01:49:49

@ételizésítő: "ltem Amerikában, és soha senki nem cserélgette a gumijait."

Jah, tele is van a net szép videókkal mi történik, ha az usában esik egy kis hó.

vanRob 2018.03.01. 08:45:56

@Arcade Macho: négyévszakos van neki, de nem CC. Valami low budget, szerintem. Ebből is az jön le, hogy a keverék rohadt fontos. A mintázat másodlagos.
És egy minden körülmények között optimálisan teljesítő keverék kifejlesztése nem fog menni szerda délután. Inkább évek. És csak mostanában kezdtek el komolyan a négyévszakos fejlesztéssel foglalkozni. Még 5-6 év, és tényleg mindenre és mindenkinek jó lesz

vanRob 2018.03.01. 08:49:38

@Arcade Macho: nem értelek. A kerék súlyokkal történő beállítását továbbra is centrírozásnak nevezik. Én is furcsállom, de ez van. Fogadd el. Én is együtt tudok élni azzal, hogy még szaküzletekben is fejegységnek hívják a headunitot.

ostvan1 2018.03.01. 09:03:14

@vanRob: Valószínűleg a haverod a legszarabb gumit vette meg (vagy szeret nagyot mondani). Az előző garnitúra 4évszakossal 105 ezer km-t mentem, a mostani is túlvan már a 100-on. Megszoktam, pontosan tudom hogy viselkedik télen-nyáron, esőben-hóban. Mindig jól! Vizes úton kicsit jobban csúszik, mint szeretném, de ezt számításba veszem. Baleset semmi (200+ E km, mindennapos használat bármilyen úton), tehát nem igaz, hogy életveszélyes lenne.
A téli-nyári gumi ellen azért vagyok, mert - számoljuk ki - ha a gumi kb 9-10 éves korára elveszíti a rendes tapadását (bármilyen gyártmányú!), akkor az, aki 10.000 km-t megy évente, 10 év környékén alig kopott gumik birtokában van. Na, akkor kellene kidobni a 70%-os állapotú télit, meg az 50%-os nyárit (mert az a téli már annyira sem tapad, mint a nyári volt újkorában). A többség nem kukázza csak azért, mert öreg és használja addig, amíg bele nem csúszik egy előtte megálló kocsiba (ez az igazi életveszélyes gumihasználat!). Ha kidobja az ember azt a gumit, ami nincs elhasználva, az meg környezetszennyezés (szerintem).
A négyévszakost pedig 6-10 év alatt lekoptatja az átlagautós és sajnálat nélkül cseréli. Mellesleg csak 1 garnitúrát kell újra megvenni.

Arcade Macho 2018.03.01. 09:05:00

@Jankove: "amivel lényegesen biztonságosabban közlekedhetsz a téli hónapokban."

ez az idei teli honapokban valojaban a mostani ket het volt
addig meg hadd dontsem mar el hogyha all az auto akkor jo-e nekem a nyari gumi

Arcade Macho 2018.03.01. 09:17:11

@vanRob: tehat ez a haverom 30al mer csak menni, mert 4 evszakosat hasznal ervre ezt tudom mondani: a.te.ervelesi.hibad.hu/anekdotikus-bizonyitas

vanRob 2018.03.01. 09:19:01

@ostvan1: ahogy feljebb írtam, a keverék a kulcs. Az igazsághoz még hozzátartozik az is (de ezt is írtam), hogy a mostani extrém viszonyokban viselkedik ilyen szarul. -15 fok, lefagyott út. Itt egy kifejezetten ilyen körülményekre tervezett gumi is szenvedne.
Adok én ennek a négyévszakos gumi történetnek egy 5-6 évet, aztán megnézem hova jutottak.
6-8 évig ne használj egy garnitúrát, mert a keverék bőven túl van az optimális működési tartományán. Az okosok szerint a 2-3-4-ik évben teljesít optimálisan. Újonnan a használattól függően lehet hoszabb vagy rövidebb idő alatt elérni, hogy mondjuk a formaleválasztó teljesen lekopjon (igen, a barázdákból is) és a gumi úgy viselkedjen, ahogy azt a fejlesztő mérnök megálmodta. Egy öregebbb (4-5-6 éves) gumi esetében már számolni kell az optimális futófelület roncsolódásával, kopásával, a keverék elöregedésével (UV sugárzás, például). Egy inverz kád görbét (a kád görbével szokták ábrázolni egy termék bekerülési költségét, például) képzelj el, ahol a kezdet és a vég a nem optimális tartományba esik.

vanRob 2018.03.01. 09:23:01

@Arcade Macho: amikor balesetet okozol akkor majd eldöntik helyetted, hogy helyesen döntöttél vagy nem. Németországban sem kötelező, de ha balesetezel és nem a megfelelő gumi van a kocsidon, akkor komoly büntetés lesz. De te döntesz.

vanRob 2018.03.01. 09:35:09

@ostvan1: a számításod csak egy kicsit sántít, bár az tény, két garnitúra többe kerül, mint egy.
A kulcs a keverék elöregedése. 10 évig, de még csak 6-8 évig sem mernék használni egy garnitúrát. Nem is ajánlják sehol. 4-5 évente illik cserélni. Dobtam el úgy 6 éves Debica Frigót, hogy szerintem még a gyári barázdamélység is megvolt. De olyan keményre öregedett, hogy minden tapadását elveszítette. Bármennyire is szeretnétek, a jelenlegi 4 évszakos gumik csak komoly kompromisszumokkal vállalhatóak. Keveset mész? Nagyon hidegben nagyon melegben nem mész? Gyorsan nem mész? Hóban nem mész? Akkor tényleg reális döntés lehet a 4 évszakos.
De nem mindenki kezeli úgy az autóját, mint te. Váratlan helyzetben a sofőrök többsége bepánikol és csak ront a helyzetén. Biztosan tetézni kell ezt azzal, hogy nem is kell téligumi? És ha már itt tartunk, miért nem a téligumi az alap és azon vitázunk, hogy kell-e a nyári gumi? Valahogy az olyan evidens a legtöbb okosnak, hogy ha nyár, akkor nyári gumi. Miért nem téli? Hiszen az is tapad, nem? Sőt, van aki szerint még jobban is.

vanRob 2018.03.01. 09:42:06

@Arcade Macho: a cikk jó, csak annyi a probléma, hogy nem egy mindenki számára igazságot akarok véreset verejtékezve cáfolni. De pontosan leírtam, hogy milyen körülmények között szenved. Az elmondáda szerint a várakozásai alatt teljesített a gumi. Ami mindenre jó, az igazából nem való semmire. Vagy csak kompromisszumokkal.

2018.03.01. 10:07:49

@vanRob: "Németországban sem kötelező, de ha balesetezel és nem a megfelelő gumi van a kocsidon, akkor komoly büntetés lesz"

Sajnos ez magyarország, bár ebben a témában kivételesen látni a fényt az alagút végén: közhely, hogy errefelé a biztosítók szeretnek kibúvókat keresni a fizetés alól, és olvastam hogy már képbe került a téligumma kérdése is. Ritkán szoktam a biztosítókkal egyetérteni, de erre én is azt mondom, hogy ha valaki télen nyárival jaszkarizik, és balesetet csinál, az fizesse önköltségből az okozott kárt, ha embert is öl, akkor b*sszák sittre legalább 10 évre. Ha az észérvek nem, akkor majd néhány millió forint, kiköhögése segíteni fog.

2018.03.01. 10:20:54

@Arcade Macho: "ez az idei teli honapokban valojaban a mostani ket het volt addig meg hadd dontsem mar el hogyha all az auto akkor jo-e nekem a nyari gumi"

Biztos hallottad már, de ha nem, akkor én fogom elárulni: A téligumi nem csak akkor jó, amikor esik a hó. Fagypont alatti időben csontszáraz úton is jobbak a tulajdonságai mert más az anyaga. Tapperolj meg egy téli és nyári gumit egymás után, rögtön érezni-érteni fogod mi a különbség. Egyébként meg ne akarjál eldönteni saját hatáskörben semmit. Amíg emberek között autózól, és mások élete a kezedben van, addig felelősséged van, és lehetőségekhez képest mindent meg kell tenni a biztonságért.

Komoly problémák vannak baszki a mentalitással: Az átlagmagyar egyszerűen nem közlekedik felelősséggel. pl; csak műszaki vizsga előtt próbálja nagyjából rendbeszedni a tragacsát, hogy átmenjen valahogy. Még véletlenül sem azért, nehogy kinyírjon vele másokat. Amíg ezen nem sikerül változtatni, addig nem kell csodálkozni hogy minden kilóméterre jut egy baleset.

Arcade Macho 2018.03.01. 10:50:28

@vanRob: tudnal segiteni?
hogy tudok belesetet okozni igy?
ezt irtam: "addig meg hadd dontsem mar el hogyha all az auto akkor jo-e nekem a nyari gumi"

ugye nem azt akarod mondani hogyha all az autom az ut szelen NYARIGUMIVAL es egy magadfajta fotelhuszar belemegy akkor is en leszek a hibas mert nyari volt rajta, vagy ezt hogy? vagy ez a nemeteknel ma mar igy van? hogy az allo auton is teli gumi KELL?

vanRob 2018.03.01. 10:56:53

@Arcade Macho: te tényleg nem érted, hogy mit írok, vagy direkt kötekedsz?

Arcade Macho 2018.03.01. 10:59:04

@vanRob: "De pontosan leírtam, hogy milyen körülmények között szenved."

TEHAT
-15C es lefagyott? ugye itt a sozott ut se segit? es akkor ott egy csimota csak 30al tudott egy hajtukanyart bevenni? es ebbol levontad hogy a negyevszakos az szar?

meseljel mar hogy ez hol is van? te MAGYARORSZAGON akarnal beszopatni midnenkit de itt nalam Judapesten ma este pl. -8 C volt most is amikor mindenki horog a sarkvideki hideg miatt

Arcade Macho 2018.03.01. 11:02:47

@Jankove: "A téligumi nem csak akkor jó, amikor esik a hó. Fagypont alatti időben csontszáraz úton is jobbak a tulajdonságai mert más az anyaga."

ja igen ezt hallottam, ez a 7C alatt mar felkemenyedik a nyarigumi mantra

nem csak tapogatni szoktam amugy hanem AKTIVAN TESZTELNI is
es az van, hogy ilyenkor nem szabad a masik seggeben menni, ennyike...

Arcade Macho 2018.03.01. 11:07:15

@Jankove: "Amíg emberek között autózól, és mások élete a kezedben van, addig felelősséged van, és lehetőségekhez képest mindent meg kell tenni a biztonságért."

a Formula1es gumik, 2 meteren megallnak 50 km/h -rol
te a fostalicskaddal ha ott lenne 3 ovodascsoport, meg 3 ikerbabakocsit tologato anyuka a zebran, akkor te mindet LEMESZAROLNAD

megtettel midnent a lehetosegekhez kepest?
felrtaktad az extra szeles felnit a fostosodra? minden evben UJ teligumit veszel? lehetoseged lenne ra, ugye?

FELELOSSEGE az embernek a magyar hatalyos torveny azaz a KRESZ szeint arra van, hogy az auto muszaki allapotanak, a latasi iszonyoknak es az idojarasi iszonyoknak megfeleloen valassza meg a sebesseget

AZAZ -15C es lefagyott uton a kanyart nem a megengedett sebesseggel kell bevenni hanem joval kevesebbel

2018.03.01. 11:49:10

@Arcade Macho: "nem csak tapogatni szoktam amugy hanem AKTIVAN TESZTELNI is
es az van, hogy ilyenkor nem szabad a masik seggeben menni, ennyike... "

Hacsak ennyike lenne. Amikor meg zöldre vált a lámpa, és nyélgázon állsz egyhelyben mert nem talál fogást a nyári tükörradiálod a jeges aszfalton, majd megkérsz valakit hogy lökjön már be minden kereszteződésnél mi (a többi autós meg szopjon miattad, mert neked ördögtől való technológia a téli gumi)? Nekem például annak idején elegem lett abból, hogy az udvarunkba a 2%-os felfagyott lejtőn csak lendületből tudtam felmenni a nyárival, és mire felértem még fél tank benzint elbasztam helyben pörögve, mire be bírtam játszani a járgányt a parkolóhelyemre. Másnap vettem egy szett téligumit, és jéééé bazmeg, ami tegnap fél óra kínlódás volt, az ma ugyanazon a jégen 1 perc. Ez kb húsz éve történt, amikor a téligumi még nem volt közismert fogalom. Azóta számtalan gumit kipróbáltam, és jottányit sem változott a véleményem.

"a Formula1es gumik, 2 meteren megallnak 50 km/h -rol"

Jó hagyjuk már az ilyen demagóg baromságokat. Akkor már mehetnék helikopterrel is, és nem kéne gumi se. A forma egyes technika nem elérhető az átlagprosztónak, neked odaraknak a hipermarketben az orrod elé három téligumimárkát, abból kell kiválasztanod a pénztárcádnak és igényeidnek megfelelőt. Hamár ezt megtetted, akkor elmondhatod magadról, hogy a lehetőségeidhez képest megtetted amit lehet.

2018.03.01. 11:58:09

@Arcade Macho: "FELELOSSEGE az embernek a magyar hatalyos torveny azaz a KRESZ szeint arra van"

Jah. Ezért van az hogy ez egy következmények nélküli ország. A kresz minden létező baromságot tartalmaz, csak általában a lényeget nem. Tegnapi olvastam valahol, hogy valaki zebrán gázolt, ráadásul segítségnyújtás nélküli cserbenhagyás volt, aztán kapott érte felfüggesztettet. Már mitől javulna ebben az országban a közlekedési morál? Amikor akárki kaphat jogsit, akárhány embert nyír ki, semmilyen felelőssége nincs, és a hatóságok is úgy adják válogatás nélkül a jogsit bárkinek, mintha nem emberek élete múlna rajta.

kasu 2018.03.01. 14:52:20

@ételizésítő: azt tudni kell, hogy a nyári gumi a nyári és a téli a téli igénybevételre van kifejlesztve. Nem egy fajta gumi és kész, hanem az adott évszakra kifejlesztett. Ezért is mondják, hogy a négyévszakos mindre jó, de egyokre sem tökéletes.
A tökéletes az, ami a legerősebb dögökre is felmehet, ami szélsőséges tempónál és helyzetben is remek. A nyári nyáron, a téli télen. Erre fejlesztik, erre felel meg. Sok országban VAN tél, itthon csak mutogatja magát egy kicsit.
A totálcar tesztjét én is olvastam, és azt írták, hogy!!!! amíg télen nincsenek extrém körülmények a nyári is jó. De amikor nyálkás, havas, jeges, akkortól már nem. Márpedig télen sokszor olyan az út... Nem cserélgetsz azon az alapon, hogy kikukkantottál az ablakon, ma milyen idő is van?
Emellett a téli bordázat ronggyá kopik a nyári aszfalton egy szezon alatt. A nyári pedig kőkemény lesz és ha főleg ha nincs max mély barázdás, baromira tud csúszni. Ez a helyzet, tehát egyéni mérlegelés és pénztárca. Nekem van komplett nyári és téli, 2x4 felnis garnitúrám. És cserélgetem.

kasu 2018.03.01. 15:02:26

Elég sok hablatty jön itt össze, politika, meg baromságok, aminek semmi köze az autógumi használathoz. Maradgjunk annyiban, mindenki maga döntse el, téli v nyári, v 4 évszakos, és mire költ és mire nem. Nem agyalás kérdése, hogy mikor mi a jó, fejlesztés és gumitipus meg márka kérdése. Nyilván árfüggő is. Nem lehet meggyőzni, hogy van olyan, ami mindenkor tökéletes, van olyan, ami elfogadható. Én is jártam négyévszakosokkal és tök jó volt. Meg nem akartam félmisit fizetni egy másik garnitúráért.
Az viszont tény, hogy télen történő nyárigumis balesetben inged gatyád kifizeted a sérültnek. Erre van tanulságos történet és az okos a más faszságából tanul.

vanRob 2018.03.01. 15:05:33

@Arcade Macho: nem vontam le, ezt csak te gondolod. Olvasd el mit írtam és értelmezd. Vagy kérj meg valakit, higy értelmezze neked.

vanRob 2018.03.01. 15:18:41

@Arcade Macho: ajjjaj, mahochista lehetsz, ha folyamatosan pofonokért jársz ide.
A Forma 1-es pályák speciális aszfalttal készülnek, ezeken egy átlag autó átlag gumikkal is rövidebb féktávot ad.
A Forma 1-es versenyautok extra széles, gumiabroncsot használnak, kábé 2, 2és félszer szélesebbet, mint te. A gumikeverék teljesen speciális, és nem is bír ki 2-3 óránál többet. A Slick gumikon például nincs sem lamella sem barázda, ráadásul a guminyomás is alacsonyabb, mint egy utcai autónál. Kisötösért kitalálhatod, hogy miért. A tapadó felület a fentiek következtében kábé 4-szer nagyobb, mint egy utcai autónál. Aztán ugye a Forma 1-es autók nem másfél tonnás SUV-ok, hanem 600 kiló körüli csúcsteljesítményre kifejlesztett gépek.
De ez extrém példa és nem sok köze van ahhoz, hogy mezei soför télen téli, nyáron meg nyári gumit tegyen a kocsijára. Esetleg, ha képes felismerni és kezelni, hogy milyen kompromisszumokkal jár egy négyévszakos, akkor olyat.

vanRob 2018.03.01. 15:20:48

@Arcade Macho: a KRESZ nem törvény. Szabály. A közlekedésben résztvevők kötelezettségeit és jogait (többek közt) tartalmazza.

vanRob 2018.03.01. 15:27:12

@Arcade Macho: akkor ne menj a másik seggében. És kérd meg a mögötted haladót, hogy ő is tartsa be a biztonságos féktávolságot. Vagy mondjuk éppen nincs ikyen szerencséd és egy hozzád hasonló nyári gumival közlekedő titán belédrongyol és kinyírja a hátsó ülésen békésen utazó gyerekeidet.
Tényleg ennyire nem érzed, hogy a közlekedés nem arról szól, hogy te mit csinálsz? Ugyanannyira fontos, sőt merem állítani még fontosabb is, hogy a közlekedés többi résztvevője hogy kezeli a többieket.

Arcade Macho 2018.03.01. 16:19:25

@Jankove: anno en valasozltam neked...
igy:
2018.03.01. 09:05:00
ez az idei teli honapokban valojaban a mostani ket het volt
addig meg hadd dontsem mar el hogyha all az auto akkor jo-e nekem a nyari gumi

tehat 2 hetet van IGAZI TEL
akkor lerakom, kesz vege, leszarom hivok takszit, most pl. edzesre elsetaltam fel orat WOW, kemeny dolog...

"Jó hagyjuk már az ilyen demagóg baromságokat."
...
"Nekem például annak idején elegem lett abból, hogy az udvarunkba a 2%-os felfagyott lejtőn csak lendületből tudtam felmenni a nyárival, és mire felértem még fél tank benzint elbasztam helyben pörögve, mire be bírtam játszani a járgányt a parkolóhelyemre."
hagyjuk tenyleg azt a faszsagot, hogy teli gumi kell novembertol PESTEN, ok? en tenyleg konstruktiv vagyok hagyjuk ok?
mert ez hulyeseg, hiszen aki MEGTEHETI hogy 2-3 napot ne a segge alatt legyen az auto a legeslegnagyobb akar öt centiméter Schnee eseten, azt te miert akarod KENYSZERITENI hogy a kocsijaval elmenjen szopni a gumishoz?

en mondtam hogy te KOTELEZOEN NYARIVAL menjel, ha hegyvideken laksz ahol a ho is sokkal tovabb megmarad? nem, te miert is akarsz engem aki Pestrol csak szokoevenkent megyek ki, hogy vegyek terepgumit?

nem mellesleg az volt a kerdesem hogy a LEHETO legszelesebb gumit raktad volna fel, tudod a Formula1 -es az a RAVEZETES volt, utana volt egy TARGYALAS, hogy te miert is vagy tomeggyilkos es utana volt a KERDES, de akkor megsimetlem...

KERDES!!!
"megtettel midnent a lehetosegekhez kepest?
felrtaktad az extra szeles felnit a fostosodra? minden evben UJ teligumit veszel? lehetoseged lenne ra, ugye?"

tehat ugye nem fillerrel szekszualizalo retekkel van dolgom, hanem ezeket MIND megteszed?

eßemfaßom meg áll 2018.03.01. 17:16:45

2017 tavasszal rakattam fel a 4évszakosat, előtte évtizedeken át téli-nyári és nem hiperből kinai hanem a tesztek felső harmadában szereplő gumik közül valami. Ezzel a gumival minden nálunk előforduló dolgot átéltem már a gőzölgően forró autópályán büntetéshatáron autózástól a latyakon át a letaposotthavas jéggéfagyott korcsolyápályáig. Egyik esetben sem éreztem, hogy a verda bizonytalanabb lenne alattam mint korábban a csereberés gumikkal. Tegnap próbáltam a havas kb 20%-os emlkedőt, simán elindultam vele felfelé állásból.

Ennél több nekem nem kell egy gumitól. Minőségi 4évszakos forever

eßemfaßom meg áll 2018.03.01. 18:13:50

@vanRob: "a KRESZ nem törvény. Szabály. "

Nem szabály hanem "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet"

eßemfaßom meg áll 2018.03.01. 18:23:40

@vanRob: "kollégám 2 éve jár allseason gumival. A mostani valóban télies időben 30-35-el mer haladni."

Kínaival a Teszkóból?

eßemfaßom meg áll 2018.03.01. 18:31:26

@kasu: "A négyévszakos meg mindig jó -egy kicsit- de egyik évszakhoz se tutira a legjobb."

Mindeközben volt szives a TC élesben kipróbálni és nem egyszer előfordult, hogy a 4évszakos volt a legjobb, olyan meg nincs, hogy homogén évszak, max adott napok adott órájára tudnád megmondani, hogy akkor épp mi a tökéletes gumi. A két legjobb nyári közül az egyik nyári jobb szárazon a másik jobb nedvesen. Mi lesz ha leesik az eső, szaladsz gumit cserélni mert neked épp az egyik van tehát nem Tökéletesen Ideális Gumit használsz vagy azért mégis veszed a bátorságot és elindulsz a vizesen gyengébben teljesítővel?

eßemfaßom meg áll 2018.03.01. 18:34:41

@Pöff: "Náluk az automata váltó miatt és a vezetési stílus miatt nem igazán van szükség extrém tapadásara..."

mert ugye az átlag magyar szuzukis-golfos-asztrás igényli az extrém tapadást mert különben elszalad a ménes mindendfelé a kocsi alól.

eßemfaßom meg áll 2018.03.01. 18:37:08

@Pöff: "egyszerűen nem mentek 90-nel havas úton az emberek csak 40-50-nel oda elég votl a normál gumi is."

ma se igazán mennek 90-el havas úton téligumival se csak az első kanyarig.

vanRob 2018.03.01. 19:02:45

@eßemfaßom meg áll: egészen biztosan nem 2016-os CC. De ha visszaolvasnád, hogy milyen körülmények között, az sokat segítene a helyzet megértésében.
Valszeg a keverék a -15 nél már nem volt olyan lágy, a lamellák szintúgy. Esetleg a nyári meleg az átlagosnál jobban koptatta, így a nem ideális tapadó felület még jobban roncsolódott. Plusz, de ezt írtam is, a lefagyott úton próbált meg beevickélni.
De nem kell elolvasni, hogy mire reagálsz, a lényeg, hogy trollkodj.

vanRob 2018.03.01. 19:06:52

@eßemfaßom meg áll: na, a másik nickkel is...?
Egy suzuki is 1 tonna. Ha megindul, akkor az a négy tenyérnyi felület állítja meg. Vagy az árok. És ez nem teljesítmény, hanem tömeg és energia. Megnézném az arcod, amikor egy Kettes Golf csúszik feléd.

vanRob 2018.03.01. 19:15:35

@eßemfaßom meg áll: ajánlom figyelmedbe az alábbi videót is: youtu.be/qWwK7kx7V44

Gondolom úgysem nézed meg, így hát leírom. Jégen tesztelnek nyári, allseason és téli gumikat. És igen. A nyári és az allseason elhasal. Nem baj, ha nem érted. Az allseason csak és kizárólag kompromisszumokkal használható. Igen. Pont, mint a téli meg a nyári. Ha nincs pénzed külön garnitúrára, akkol vegyél csak egyet. Aztán hajtsd 8-10 évig, és álld a szerencsédet, hogy komoly helyzetet nem kellett megoldanod.

vanRob 2018.03.01. 19:21:22

@eßemfaßom meg áll: "A KRESZ a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása[1] szavakból összeállított mozaikszó. A KRESZ voltaképpen egy rendeletbe foglalt szabálygyűjtemény, jogi nevén az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet,..."
Ugyanonnan másoltam, így a teljes. Tehát szabálygyűjtemény.

Arcade Macho 2018.03.01. 21:26:04

@vanRob: "A Forma 1-es pályák"

nem tanitottak meg rendesen beszelni ember?
Formula 1

nesze tanulj ...
"Formula racing is any of several forms of open-wheeled single-seater motorsport. The origin of the term lies in the nomenclature that was adopted by the FIA for all of its post-World War II single-seater regulations, or formulae. The best known of these formulae are Formula One, Two, Three and Four. "

ne nyelvtannaculjal massal ha a sajat tudasod NULLA, ok?

Arcade Macho 2018.03.01. 21:37:55

@vanRob: megneztem a videot es elegge komoly nagy manovereket toltak, kemeny 60 feet -et (~ 18 meter) letoltak, tokre eletszeru szituacio
ugye neked amugy csak annyi eszed van, hogy onos eso idejen ugyanugy valasztod meg a sebesseget mint nyaron szaraz uton? hiszen van rajta teli gumi, az meg mennyivel jobb mint a tobbi?

ételizésítő 2018.03.01. 21:41:40

@Bambano:
Ahogy látom, de nagyon is kell.
"a centírozás a felni középreigazítását jelenti."
Muhaha... ezt a faszságot honnan szedted? Merthogy ilyen meg nincs.

"tehát ahhoz képest, amennyit akkor keresnének, ha csak 4s gumit árulnának, a téli-nyári nekik bukta."
Persze. Orbán meg nem lop és nem hazudik.
Ezek pont ugyanolyan tények.

@hetykusz:
"a mai modern autók esetén 185 a legkisebb szélesség"
Átlag C kategóriásoknál (Opel Astra, VW Golf és társaik) 165-175.
Mellesleg a 130-at röhögve tudta a Lada, Wartburg, Dacia, nagypolszki is. Ma is ennyi a megengedett, és ugye az ember többnyire nem autópályán ját, ott meg a 90.

A többi hülyeségedet hagyjuk is.

@Jankove:
Hát én voltam néhány ralin, és nem láttam, hogy cserélgették volna a gumikat a murvás rész előtt, a műutas rész előtt, a földutas rész előtt... meg akkor sem, ha esett - ugyanazzal tolták végig mindet.

"Jah, tele is van a net szép videókkal mi történik, ha az usában esik egy kis hó."
Az inkább a szar automata váltós tragacsaik miatt van, nem a gumi miatt.

"Jó hagyjuk már az ilyen demagóg baromságokat."
Te is azokat beszélsz, miért csak a másik fél hagyja, ha te sem hagyod?

@vanRob:
"A kerék súlyokkal történő beállítását továbbra is centrírozásnak nevezik."
Azok a hülyék, akik szerint a médiák szó nem létezik, mert a médium többes száma a média.
Pont ugyanazok a valaha latint tanult idióták hangoztatják mindkettőt. És mindkettő ugyanolyan faszság.

"csak mostanában kezdtek el komolyan a négyévszakos fejlesztéssel foglalkozni"
Lófasz, mióta van autógumi, mindig négyévszakos volt, csak nemrégiben kezdtek el foglalkozni a téli gumi fejlesztésével, hogy jobban lehúzhassák a hülyébbeket.

Az meg, hogy mi van Németországban, érdekelje a németeket. Ez Magyarország.
Ráadásul a 4 évszakosért ott sem basszák meg, merthogy az alkalmas télen is, azért 4 évszakos. Számold össze az évszakokat, benne lesz a tél is.

-15 fok? Mikor, hol?
Én járkáltam a napokban éjszaka sokat, és -8 volt a legtöbb, amivel találkoztam. Hajnal 4-kor. Kinn a prérin. 15 perccel később a városban már csak -4,5.
Vagy te nem a Celsius-skálát használod?

"a KRESZ nem törvény. Szabály."
Valójában minisztériumi rendelet. Ami ugyan nem törvény, de jogszabály, azaz kötelezően betartandó előírás. Szabály be nem tartásáért nem basznak meg, a KRESZ előírásainak betartásáért ellenben igen. Merthogy az RENDELET. Majd nézz utána jogi szótárban, mi a különbség.
Ami szabály, az mondjuk a helyesírási szabályzat, azért tényleg nem basz meg senki, ha nem tartod be, legfeljebb butának néznek.

Mellesleg egész januárban meg február első felében 15-20 fokok voltak nappal. Akkor nappalra nyári gumi fel, éjszakára meg, amikor lemegy 4-5 fok környékére, vissza a téli?
Mert ugye meleg aszfalton meg a téli veszélyes, pláne ha még vizes is, akkor sokkal hosszabb a fékútja, mint a nyári guminak, és akkor beléd száll egy másik téli gumis barom, és kinyírja a hátsó ülésen békésen utazó gyerekeidet, hogy téged idézzelek.

A 4 évszakosnál meg nincs ilyen.

"Ha megindul, akkor az a négy tenyérnyi felület állítja meg."
Az elég szar lenne.
Alapvetően a féktárcsák/fékdobok meg a fékbetétek érintkező felülete állítja meg. Amit te írsz, az csak akkor van, ha állóra fékezed a kerekeket satufékkel, ami a leghülyébb módszer, és csak kezdők alkalmazzák. Meg persze közben kitalálták az ABS-t, amióta nem olvastál újságot.

@kasu:
"a téli bordázat ronggyá kopik a nyári aszfalton egy szezon alatt"
Átlag magyar szokásokat véve (15 ezer km/év) messze nem. De még 4 alatt sem. Úgy, hogy télen is fent van.

"Az viszont tény, hogy télen történő nyárigumis balesetben inged gatyád kifizeted a sérültnek."
Csak nem Magyarországon.

De talán már láttad, hogy én sem a nyári gumi téli használata mellett érvelek, hanem a 4 évszakos gumik mellett. Amikkel a fékút talán 1-2 m-rel több télen, mint a téli gumiké. Lásd az adott tesztet, amit te is olvastál, mint írod.

@eßemfaßom meg áll:
Ja, ezt magyarázom én is nekik, meg ugyanezt a TC tesztet.

ételizésítő 2018.03.01. 21:51:56

@vanRob:
Ja, okoska, a TC-teszt eredményei:
Jeges, latyakos hideg (0°C)
Nokian Line (nyári) Nokian Weatherproof (négyévszakos) Nokian WR D4 (téli)
Féktáv 40-0 km/h (m) 30,7 20,4 19,1

Azaz a 4 évszakos fékútja majdnem 1,5 m-rel RÖVIDEBB 0 fokos, jeges, latyakos úton, mint a téli gumié. Ugyanannak a gyárnak a termékei (Nokian).
Azaz a legszarabb úton a szerinted szar 4 évszakos lealázta a télit.

Száraz, hideg aszfalt (0°C)
Nokian Line (nyári) Nokian Weatherproof (négyévszakos) Nokian WR D4 (téli)
Féktáv 100-0 km/h (m) 37,6 44,1 46,2

Itt meg, bassza meg, a nyári nyert. A téli egyik helyen sem lett az első. És valóban a 4 évszakos itt 100-ról 0-ra 2 m-rel lemaradt a téli mögött, de a téli meg majdnem 7 (HÉT) m-rel a nyári mögött.

Akkor hol is van az, hogy a téli gumit érdemes télen a 4 évszakos helyett?

ételizésítő 2018.03.01. 21:53:45

Na mindegy, majd megtanulok olvasni.
Szóval nem, valóban jobb a téli jeges, latyakos hidegben. Alig valamivel.
Száraz aszfalton viszont veri a téli gumit.

2018.03.01. 23:39:10

@ételizésítő: "Hát én voltam néhány ralin, és nem láttam, hogy cserélgették volna a gumikat"

Első számú szabály: ha valamit nem látsz, még nem jelenti azt hogy nincs. Nem kell lépten nyomon bizonygatni hogy tapasztalat nélkül okoskodsz. Higyj nekem, én is kinéztem néhány versenyre már, sőt ha jó napom volt, véletlenül egy-egy kupát is hazavittem.
Dehát kiafaszom lennék én, értem én, inkább halld a profiktól, rászántam 5 percet az életemből és kerestem neked, csak direkt neked, csak neked, csak most:

www.youtube.com/watch?v=11NNXErJCMM

2018.03.02. 00:11:10

@ételizésítő: "Mellesleg egész januárban meg február első felében 15-20 fokok voltak nappal. Akkor nappalra nyári gumi fel, éjszakára meg, amikor lemegy 4-5 fok környékére, vissza a téli?"

Attól hogy a levegő hőmérséklete tág határok között ingadozik, a fagyott talaj még nem fog hirtelen felengedni. Hiába van 20 fok februárban, még nem fogsz belecsobbanni a balcsiba, mert a víz hőmérséklete még mindig alacsony, és amíg tartósan nem lesz meleg ez az állapot így is marad. A téli gumi azért kell télen, mert télen általában hideg van, és amikor általában hideg van, akkor általában síkos, jeges, nyálkás, csúszós, esetleg havas az út. Nyáron azért kell nyárigumi, mert általában meleg van, és amikor általában meleg van, akkor száraz, meleg az útfelület is, amihez másfajta gumi és minta előnyös. Neked egyébként mi a pontos problémád a téligumival, hogy ilyen megátalkodottan kűzdesz ellene? Miért olyan kurvanehéz befogadni a teljesen nyilvánvaló TÉNYT, hogy téli körülmények között JOBB, jobban viselkedik, és csupa előny a használata? Mi ez az ellenszenv? Komolyan nem értem.

vanRob 2018.03.02. 06:50:44

@Arcade Macho: brávó, másolni jól tudsz. :)

vanRob 2018.03.02. 06:54:26

@ételizésítő: a TC tesztben nem téli hideg aszfalton teszteltek. Mint ahogy azt ők is mondták. Most meg téli hideg aszfalt van. Volt egy teszt, egy bizonyos körülmények közt, egyfajta gumival. Ha te ebből messzemenő következtetést vonsz le...

vanRob 2018.03.02. 06:57:08

@ételizésítő: használj télen is nyárit. Csak szólj előre, hogy merre jársz. Nem szeretném ha belémütköznél.
Rövidebb a fékútja? Ember... Ne zavarjon, hogy MINDEN teszt pont az ellenkezőjét mondja. De ha te ebben hiszel, hát higyj ebben.

vanRob 2018.03.02. 07:05:32

@ételizésítő: -15, Úrhida, febr 26. Te tényleg nagyon értetlen vagy. Hajtogatod a faszságaidat, mindenkit próbálsz leoltani, miközben csak a téged igazoló dolgokat fogadod el, a maradékot meg kitöltöd féligtudással.
Centrír. Értem én, hogy nem tetszik, de így a helyes. Hajtogathatod, higy centírcentírcentír, de csak téged néznek tudatlannak.
A fékerőt a tapadás segítségével viszed át a két felület (gumi és út) között. Nem a féktárcsákkal. De persze vitatkozz ezzel is.

vanRob 2018.03.02. 07:16:52

@ételizésítő: mindig is négyévszakos gumi volt? Atyaég! Az, hogy alternatíva híján egyfajtát volt kénytelen mindenki használni, az szerinted egyenértékű azzal, hogy minden időjárási körülményre alkalmas négyévszakos..?

eßemfaßom meg áll 2018.03.02. 07:54:18

@vanRob: Tehát rendelet. Minden törvény-rendelet szabályokat alkot, szóval nem mondtál semmit azzal, hogy "szabály".

eßemfaßom meg áll 2018.03.02. 07:58:03

@vanRob: és mit akarsz bizonyitani azzal, hogy valakinek valami olcsó ócska szar nem működik? Téli-nyáriból is van olyan ócska szar ami kritikán aluli. Nem azért szop a haverod mert 4éveszakos a gumija hanem azért mert szar a gumija. 5ezer/db-os (ajándék kerékcserével) kínai télivel is pont úgy szopna.

eßemfaßom meg áll 2018.03.02. 08:06:10

@vanRob: "Gondolom úgysem nézed meg, így hát leírom."

Megnéztem

Közzététel: 2010. okt. 19

azóta semmi fejlesztés nem történt ráadásul Kanadában nyilán ugyanazokat a gumikat forgalmazzák mint nálunk.

Oh wait...

Harmadrészt igen ritkán közlekedek korcsolyapályán. Az igen ritka alatt azt értem, hogy soha. Sík jégen a Nokian télivel se indultam el mert az is 20km/h körül már elkezdett keresztbe csúszni.

eßemfaßom meg áll 2018.03.02. 08:10:17

@Jankove: Döntsétek már el vanRobbal, hogy az autóverseny érv vagy nem érv a gumicserélgetés mellett és ha igen akkor írd már meg, hogy milyen gumi jó havas -5ben, milyen száraz +2ben, 60fokos aszfalton nappal és vizes 15fokoson este

vanRob 2018.03.02. 08:12:40

@eßemfaßom meg áll: a nyári, neked a nyári jó lesz...

vanRob 2018.03.02. 08:16:06

@eßemfaßom meg áll: annak azért nézz utána, hogy a magyar jogrendben mi a viszony a törvény a rendelet és a rendeleti szabályozás között. Nem ugyanaz. A KRESZ egy szabálygyűjtemyény, amit azért foglaltak rendeletbe, hogy legyen a törvényi rendelkezéshez alap.

vanRob 2018.03.02. 08:27:52

@eßemfaßom meg áll: hát bizonyítani akarok én bármit is? Főleg neked? Te akarod véreset pisálva bizonygatni, hogy csakis neked van igazad.
De tudod mit? Találtam neked még valamit.
www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-All-Season-Tyre-Test.htm

vanRob 2018.03.02. 08:33:52

@Arcade Macho: Forma 1. Nézz utána. A szervezet neve FIA.

vanRob 2018.03.02. 08:35:16

@Arcade Macho: a lényeg lemaradt. "1946-ban létrehozzák a Formula One géposztályt, és 1950-től kiírják a Forma-1 világbajnokságot." Legalább rendesen tudnál utánanézni a dolgoknak... :)

Arcade Macho 2018.03.02. 08:55:23

@vanRob: kevered a nick -eket
a nyarigumis en vagyok

tudod aki -8 EJSZAKAI minimalis homersekletnel Pesten azert lerakom es elslattyogok bakancsban az edzesre

-15C -t csak a hirekben lattam

Arcade Macho 2018.03.02. 09:00:53

@vanRob: az hogy a magadfajta alsobb intelligenciaval rendelkezok beszoptak a magharoschitott nevet az meg nem indok arra, hogy a magasabb intelligenciaval rendelkezo emberek is ezt a torz nevet hasznaljak

szamomra Formula 1

Arcade Macho 2018.03.02. 09:01:53

@ételizésítő: "Mellesleg egész januárban meg február első felében 15-20 fokok voltak nappal. Akkor nappalra nyári gumi fel, éjszakára meg, amikor lemegy 4-5 fok környékére, vissza a téli?
Mert ugye meleg aszfalton meg a téli veszélyes, pláne ha még vizes is, akkor sokkal hosszabb a fékútja, mint a nyári guminak, és akkor beléd száll egy másik téli gumis barom, és kinyírja a hátsó ülésen békésen utazó gyerekeidet, hogy téged idézzelek."

ez a vanRob egy tomeggyilkos

vanRob 2018.03.02. 09:05:25

@Arcade Macho: ja, a kollégám viszont onnan jár be. Az ő szavában nincs okom kételkedni.

vanRob 2018.03.02. 09:08:30

@Arcade Macho: na itt van ez is
/2018/02/28/negy_evszakosok_a_latyakban

vanRob 2018.03.02. 09:10:31

@Arcade Macho: és te lennél ugye a magasabb intelligenciával rendelkező? Jól van. Örülhetsz magadnak, hogy te legalább jól tudod.

ostvan1 2018.03.02. 09:16:35

@vanRob: Köszönöm, sokat tanultam.

vanRob 2018.03.02. 09:23:19

@Arcade Macho: meleg aszfalt? Szerinted az aszfalt mennyi idő alatt melegszik fel? A napi csúcshőmérséklet legyen mondjuk 13 fok. Ezt ugye hivatalosan 1 méter magasan, közvetlen fény hatásnak nem kitett helyen mérik. Vegyük azt, hogy ez a levegő átlag hőmérséklete is, ami az aszfalttal érintkezik. Szerinted ez a levegő mennyi idő alatt hevíti fel az aszfaltot 13 fokosra? Most tekintsünk el attól a ténytől, hogy az aszfalt alatti tömeg jobb hőátadási tényezővel rendelkezik, mint a levegő.
Vagyis az aszfaltot alulról hűteni fogja, míg a levegő melegíteni próbálja. Alapvető fizikai törvényekkel is szembe akarsz menni?

vanRob 2018.03.02. 09:24:22

@ostvan1: nincs mit, ingyen volt :)

2018.03.02. 10:22:41

@eßemfaßom meg áll: "Döntsétek már el vanRobbal, hogy az autóverseny érv vagy nem érv a gumicserélgetés mellett"

Az autóverseny egy rávezető példa akart lenni. Valaki írta fentebb, hogy a téligumi a marketingesek porhintése, erre írtam én, hogy akkor az autóversenyzők ezekszerint jól beszopták a mantrát, mert ők vagy 10 félét használnak. Erre a haverod leírta, hogy ő már bizony egyszer felállt a számítógép mellől, és elment valakihez, akinek az apukájának a nővérének a fiának a sógorának a haverja már látott képen raliautót, ezek alapján kijelentette, hogy ott sem használnak több gumit. Ebből következik, hogy az átlagembernek mi a fasznak téligumi. Szerintem meg: van a paletta, az egyik végén vannak az ön- és közveszélyes barmok, akik 20 éves tükörre kopott nyárival közlekednek, amiből kiállnak az acélszálak, meg van a másik véglet a verseny, ahol minden körülményre van egy speciális gumitípus. Nekünk felelősségteljesen vezetni kívánó, átlagos kocsit használó, az utat nem versenypályának néző átlagprosztóknak bőven elég az arany középút: nyáron nyári, télen téli, a köztes időszakban meg te döntöd el az időjárás alapján, mikor váltasz.

vanRob 2018.03.02. 10:49:24

@Jankove: ja, tényleg. Minek is rally autóra snow vagy moud gumi... Vagy spiked? Hiszen a Colin McRae rallyban is le lehetett tolni egy gumival.
Nem hiszem, hogy olyan absztrakt dolgok, mint tények, fizikai törvények, vagy józan ész, bármilyen szinten is képes lenne megzavarni a tisztánlátásukat.

eßemfaßom még áll 2018.03.02. 15:22:37

Fasza hideghavas tesztidő van ma, a Vredestein Q5 prímán teljesített szakadó hóban a takarítatlan utakon.

eßemfaßom még áll 2018.03.02. 15:24:18

@vanRob: "Te akarod véreset pisálva bizonygatni, hogy csakis neked van igazad."

Kedves Bagoly, tényleg nagy a fejem?

Tisztelettel: Veréb

vanRob 2018.03.02. 15:35:13

@eßemfaßom még áll: hát ezek a tények, kedves kis ázott veréb.

eßemfaßom még áll 2018.03.02. 15:44:49

@vanRob: "/2018/02/28/negy_evszakosok_a_latyakban "

ezt se igazán nyerte fölényesen a téli hanem középen végzett ami valahol vicces, hiszen aláznia kellett volna a 4évszakosakat mindenhol

vanRob 2018.03.02. 15:50:10

@eßemfaßom még áll: ne hagyd magad megzavarni. Nyertél, az utolsó szó a tiéd. Behúzhatod a strigulát magadnak.

eßemfaßom még áll 2018.03.02. 15:53:34

@vanRob: "hát ezek a tények, kedves kis ázott veréb."

A 143 kommentből 48-at írtál te, 13-at én. Ennyit arról, hogy ki "pisál vért"

eßemfaßom még áll 2018.03.02. 16:05:47

@vanRob: Jóember, idehozol egy tesztet amiben az általad preferált bezzeggumi összetettben a 3. helyen végez. Miért is kellene emiatt NEKEM zavarba lenni?

Az mellékes poén, hogy a navigátoros teszt 2 utolsó helyezettje volt a 2016-os adac 4évszakos teszt két nyertese :) és a navigátortesztben az a H K4 előzte a V Q5-öt és M CC-t amelyik az adac tesztben utolsó lett "nem ajánlható" címkével :)

vanRob 2018.03.02. 16:16:49

@eßemfaßom még áll: jobb a téli gumi, mint a négyévszakos? Jobb. Mondtam mást? Nem. Kompromisszumokkal jó a négyévszakos? Jó. Mondtam mást? Nem.

Bambano 2018.03.02. 16:50:59

@vanRob: "A tapadó felület a fentiek következtében kábé 4-szer nagyobb, mint egy utcai autónál.": az ugye megvan, hogyha nagyjából fele a nyomás a gumiban, meg nagyjából fele az autó tömege, akkor álló helyzetben az f1-es autók tapadási felülete nagyjából pontosan annyi, mint egy utcai autóé.

a nagy sebesség egy másik tészta. de az álló autón biztosan nem 4x-es a tapadási felület az utcaihoz képest.

Arcade Macho 2018.03.02. 17:18:13

@vanRob: "Szerinted az aszfalt mennyi idő alatt melegszik fel? A napi csúcshőmérséklet legyen mondjuk 13 fok. Ezt ugye hivatalosan 1 méter magasan, közvetlen fény hatásnak nem kitett helyen mérik. Vegyük azt, hogy ez a levegő átlag hőmérséklete is, ami az aszfalttal érintkezik. Szerinted ez a levegő mennyi idő alatt hevíti fel az aszfaltot 13 fokosra? Most tekintsünk el attól a ténytől, hogy az aszfalt alatti tömeg jobb hőátadási tényezővel rendelkezik, mint a levegő.
Vagyis az aszfaltot alulról hűteni fogja, míg a levegő melegíteni próbálja. Alapvető fizikai törvényekkel is szembe akarsz menni?"

ennyire hulye tenyleg nem lehetsz

A NAP tudod az ami ott korbe jar az egbolton az RÁSÜT arra a FEKETE aszfaltra

Arcade Macho 2018.03.02. 17:21:30

@eßemfaßom még áll: ember te meg megnezed az altala belinkelt dolgokat az utan hogy az egyik "teszt" -jeben jegpalyan teszteltek a nyarigumit?
jegpalyan en bakancsban orra esek, ezert el se indulok, nemhogy egy tonnas szutyokkal jaszkariznek

vanRob 2018.03.02. 17:25:32

@Bambano: szeva, te is itt? Egy Formula 1-es autón a keréknyomás 1.2-1.3 bar kornyékén van. Azt hiszem 21 psi az előírt induló érték, de ennek könnyen utána lehet nézni. A szélességet vegyük másfélszeresnek, egy átlag 195 vagy 205-ös gumihoz képest.
És ugye nem álló helyzetben érdekel minket a tapadás. Ugye nem...?
Tehát nyugodtan odateheted a leszorítóerőt is.

vanRob 2018.03.02. 17:27:18

@Arcade Macho: igen, igen, igen... :) És mi a hőátadó közeg? Ennyire nem lehetsz hülye. Majd tanulni fogjátok fizikából.

vanRob 2018.03.02. 17:28:45

@Arcade Macho: naná, hogy megnézem. Az azoknak a fotelhuszároknak van, akik még mindig hisznek abban, hogy a nyári gumi mindenhol tapad. Télen is, latyakban is, jégen is. Viszonyítási alap.

vanRob 2018.03.02. 18:59:07

@Arcade Macho: körbejár a Nap? Megsüti a fekete aszfaltot? Éjjel is? Meg amikor nem éri közvetlen napfény (gyk: felhős idő, esős idő, ködös idő...)?
Tényleg át kéne nézned a fizikia alapjait. Vagy kérj meg valakit, hogy egyszerűen próbálja elmondani.
De ilyen "tudással" ne villogj máshol, mert nem biztos, hogy ott ilyen atyai türelemmel lesznek.

Arcade Macho 2018.03.04. 21:44:57

@vanRob: "És mi a hőátadó közeg? Ennyire nem lehetsz hülye. "

ohh te farok
a napsugar direktbe melegiti a fekete aszfaltot
es nem kell hoatado kozeg
tenyleg ekkora nagy hulye nem lehetsz...

ételizésítő 2018.03.04. 21:48:13

@Jankove:
De nem jobb. Sőt, télen, száraz úton rosszabb eredményt adott, mint a négy évszakos, és sokkal rosszabbat, mint a nyári.

Mellesleg amikor 15 fok van, akkor bizony az út felülete eléggé felmelegszik. Ha nem hiszed, tegyél rá egy darab jeget, és nézd meg, mennyi idő alatt olvad fel.

Az okokat nem érted? Tanulj meg olvasni: fölösleges baromság a cserélgetés. Ennyi.

@vanRob:
Ja, a 0 fokos aszfalt tényleg nem hideg.
Te most direkt röhögteted ki magad? Ne is hagyd, hogy megzavarjanak a tények.
És persze, nyilván te folyton a 3000 Ft-os kínai gumiról beszélsz. Csak rajtad kívül senki más.

"használj télen is nyárit"
De ki beszél nyáriról, te ostoba segg? Ne csúsztass és főleg ne hazudozz, én egyfolytában a 4 évszakosról beszéltem eddig is.

"MINDEN teszt pont az ellenkezőjét mondja"
Baszd meg, bemásoltam az eredményeket, te segg. Ha szerinted a 46 m (téli gumi) több, mint a 37 m (nyári gumi), akkor tényleg minden teszt.
Ja, Bivalybasznádon, ahol évi 2 autó fordul meg, EGYSZER az évben volt -15 fok.
Nézd már meg mondjuk Budapestet, mennyi volt a leghidegebb az idei télen és hányszor.

"Centrír. Értem én, hogy nem tetszik, de így a helyes."
A hozzád hasonló ostoba seggeknek biztosan. Gondolom, nálad a médiák sem létezik, mert a médium többes száma a média, ahogy a hozzád hasonló buta seggek ezt hangoztatják (elárulom, a magyarban a többes számnak egyetlen jele van: a -k; és a magyar leszarja, hogy más nyelvek hogy képzik a többes számot).

ételizésítő 2018.03.04. 22:04:37

@eßemfaßom még áll:
Na jó, de hát ki a faszom az az ADAC Robikához képest?

@vanRob:
"Szerinted ez a levegő mennyi idő alatt hevíti fel az aszfaltot 13 fokosra?"
Miért kéne 13 fokosra? 7 fok felett már a hozzád hasonló hülyék szerint is nyári gumi kell.
Arról nem is beszélnék, hogy ha a nap süt, akkor 13 fokos levegő esetén simán bőven 20 fok fölött van azon a ponton, amit közvetlen napfény ér. Majd ha már kijártad az általánost, dolgozol, és lesz pénzed, vegyél egy hordozható hőmérőt, és próbáld ki.

"És mi a hőátadó közeg?"
Ha elfogadjuk, hogy a világűrben nagyjából nincs anyag, akkor a nap melege vajon hogy a faszba melegíti mondjuk a Hold felszínét, mi a hőátadó közeg?
Tényleg ennyire hülye vagy fizikából? Bocs, csak téged idéztelek.

"Éjjel is?"
Szóval te minden délután cserélgeted a kereket, ha napsütéses idő van télen?
Mert ha nem, akkor bizony potenciális gyilkos vagy. Vagy simán csak baromságokat beszélsz, de azt folyamatosan.

Az ugye megvan egyébként, hogy a fenti tesztben száraz 0 (NULLA) fokos betonon (ennél azért elég ritkán van hidegebb napközben Magyarországon, bár igen, biztos van egy hét, amikor mégis) a nyári gumi 9 (KILENC) métert vert rá fékútban a télire (százalékban, ha jóindulatú vagyok és a nagyobb értéket nézem, akkor 20%-ot)?
Azaz száraz úton már el is gázoltad a téli gumiddal az úton átkelő teljes óvodát óvónénistül, amikor a nyári gumival már rég megálltál.

Meddig hordod még össze a hülyeséget?

vanRob 2018.03.04. 22:49:16

@Arcade Macho: nem melegíti direktbe. Fizika. Termodinamika. Józan paraszti ész. Ennél a lányom is jobban érti. Igaz, ő már elmúlt 10 éves.
Egyszerre 3 nickedről is jött "válasz" egyidőben... Elég gyengén csinálod. :)

vanRob 2018.03.04. 22:53:04

@ételizésítő: még mindig a cserélgetésnél tartasz? A szókincsed sem túl acélos, de az "érveid" még puhábbak. 1 fajta téli gumi vs 1 fajta négyévszakos tesztjére hivatkozol. Az igazol téged, innentől az az egy igazság van. És ezt nevezed te tesztnek?

vanRob 2018.03.04. 22:56:52

@ételizésítő: a Holdon nincs légkör, a Földön van. A Föld felszínét nem közvetlen napsugárzás melegíti, hanem a légkörön keresztül.
A te vaslogikád szerint akkor a Mount Everesten 55-60 foknak kellene lennie, mi? Mert azt közvetlen melegíti a nap sugara?
Menjél már ki, aztán tegyél egy hőmérőt az aszfaltra. Tudod mi az a hőmérő, ugye?
Az aszfalt nem fekete, az a bitumen lesz.

vanRob 2018.03.04. 22:59:23

@ételizésítő: egyébként sértegetésben elismerem jobb vagy. A neveltetésem meg az intelligenciám nem engedi, hogy a szintedre süllyedjek.
Az meg, hogy 3 nickről is írsz, ráaadásul magadnak is, az nagyon az alja.

2018.03.04. 23:14:28

@ételizésítő: "De nem jobb. Sőt, télen, száraz úton rosszabb eredményt adott, mint a négy évszakos, és sokkal rosszabbat, mint a nyári."

Ez milyen teszt volt már ne haragudj? Elég nehezen hihető. Ettől függetlenül, ha nagyon akarja az ember, (és ezt akarja kihozni) akkor nyilvánvalóan lehet találni olyan extrém körülményeket, (ami nem jellemző télen) ahol a nyári esetleg jobban fog szerepelni. És vica versa. A téligumi általános téli használatra, jellemző téli körülményekre ajánlott, a téli szezon döntő hányadában jobb hatásfokkal működik mint a nyári, ezért célszerű azt használni, még mindig NEM ÉRTED? A tesztek olvasgatása, és észosztás helyett érdemes lenne kipróbálnod, hogy veszel az autódra egyszer egy rendes téligumiszettet, ugyanis teljesen jól zongorázható a különbség.

2018.03.04. 23:25:11

@vanRob: Én feladom, okos enged, szerintem tedd te is. Majd megoldják a kérdést a nagyok. Valahol már írták, felmerült a gumikérdés baleset esetén: ezúttal én kivételesen örülnék ha meg is valósulna: csattanás után kiderül, hogy az autón nem megfelelő gumi volt, akkor zsebből kellene majd a károkozónak állni a a javítást. A hülyék úgyis csak a vaskos büntetésből értenek. A biztonság, meg prevenció, józanész itt már tényleg nem pálya.

eßemfaßom még áll 2018.03.05. 11:46:09

@Arcade Macho: Persze megnézem, imádom kiröhögni a hülyéket :)

eßemfaßom még áll 2018.03.05. 11:52:46

@vanRob: "nem melegíti direktbe. Fizika."

Szóval nyáron nem azért 60fokos az aszfalt miközben 30 fokos a levegő mert a napsugárzás direktbe az aszfaltot melegíti hanem azért mert .... őőőő miért is?

eßemfaßom még áll 2018.03.05. 12:04:04

@Jankove: "A tesztek olvasgatása, és észosztás helyett érdemes lenne kipróbálnod, hogy veszel az autódra egyszer egy rendes téligumiszettet, ugyanis teljesen jól zongorázható a különbség. "

Az előző 2 telet egy Nokian WR D3 télivel (szerintem megfelel a "rendes" kategóriának), az ideit Vredestein Quatrac 5-el toltam végig. A három tél közel egyforma volt a Nokianok csak télen voltak fent, a Vredestein első körben a nyári kánikulában olvadó aszfaltot kapta meg beavatásnak.

Én nem vettem észre érdemi különbséget, mondjuk az tény, hogy nem autóversenyzésre használom a verdát csak sima közlekedésre.

2018.03.06. 21:49:09

"Az előző 2 telet egy Nokian WR D3 télivel (szerintem megfelel a "rendes" kategóriának)"

A konkrét típust nem ismerem, de az eddigi Nokian gumijaimról csak jót tudok mondani, szerintem jó választás.

"nem autóversenyzésre használom a verdát csak sima közlekedésre"

Sima közlekedésre ugyanúgy kell a maximum, de az oroszlánkörmöket csak egy necces szitunál fogod meglátni, és értékelni.

Arcade Macho 2018.03.14. 09:43:59

@eßemfaßom még áll: "Szóval nyáron nem azért 60fokos az aszfalt miközben 30 fokos a levegő mert a napsugárzás direktbe az aszfaltot melegíti hanem azért mert .... őőőő miért is?"

nezd ez a vanRob tenyleg egy barom...
nyaron ugye a Palatinuszon a 6 eves ciganygyerek jobban erti a fizikat mint ez a vanRob...

Arcade Macho 2018.03.15. 12:44:34

@Jankove: " A téligumi általános téli használatra, jellemző téli körülményekre ajánlott, a téli szezon döntő hányadában jobb hatásfokkal működik mint a nyári, ezért célszerű azt használni, még mindig NEM ÉRTED?"

igen TELI KORULMENY

minden ovodas tudja hogy ez 2 hetig van Budapesten a pesti reszen
gondolom te magadat okosabbnak tartod egy ovodasnal ugye?

az ugynevezett HAVAS ut meg talan 1szer fordult elo iden, nos erre verni magadat es olyan teszteket hozni ahol csak szogesgumikkal felszerelt autok maradnak a palyan szerintem ostoba emberre vall

Arcade Macho 2018.03.15. 12:47:13

@Jankove: "csattanás után kiderül, hogy az autón nem megfelelő gumi volt, akkor zsebből kellene majd a károkozónak állni a a javítást."

latod ebben egyetertunk, ezert van nalam kamera hogy a sok sutyerak tulontul magabiztos hulye ha bevag elem es ELLOPJA a kovetesi tavolsagot, akkor utana ne engem hurcoljanak meg

Arcade Macho 2018.03.15. 12:51:23

@ételizésítő: "És persze, nyilván te folyton a 3000 Ft-os kínai gumiról beszélsz. Csak rajtad kívül senki más."

sok ilyen eset van, amikor menozni akar es a nemet luxi borulesest(lekoszlott regi fos) megveszi, es gumicserenel mar nincsen megfelelo gumira penze...
totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/09/02/igy_ol_meg_egy_egyszeru_gumidefekt/

2018.03.15. 13:28:39

@Arcade Macho: Mikor fog végre elhatolni a tudatodig, amit már kábé százszor leírtak csak ebben a blogban: téligumi nem (csak) a hó miatt szükséges. Ajánlom böngészésre az AMSZ statisztikáit, visszamenőleg meg tudod nézni mikor milyen időjárási körülmények voltak többezer mérés alapján átlagolva, ezalapján látható, hogy nem két hét volt a tél, és gyakorlatilag minden nap hullott valamiféle csapadék, ami jóeséllyel síkos utakat eredményez.

"erre verni magadat es olyan teszteket hozni ahol csak szogesgumikkal felszerelt autok maradnak a palyan szerintem ostoba emberre vall"

Az ostoba ember egyik ismérve, hogy nem olvas, nem értelmez, csak nyomja a süket sódert. A szögesgumi és az autóverseny egy rávezető példa volt, hogy a hozzád hasonló delejes sötétségben leledző tudatlanokat rávezessem: Már nem 1960-at írunk, amikor gumi gumi egyre ment. Ezerféle speciális keverék és minta létezik, és hogy ez nem humbug, arra bizonyíték, hogy az autóversenyzők is minden scenariohoz választanak egy speciális fajtát. De nyilván ők is tökhülyék. Ebből az egészből neked az jött át, hogy én azt mondtam, szöges gumit használjon télen mindenki.... grat. Nem, az átlagembernek háromféle gumit kínálnak: Ami nyári körülmények között teljesít jobban, ami téli körülmények között teljesít jobban, illetve a négyévszakos, ami kompromisszumokkal egész évben megfelel. Ennyi. Nehéz azzal vitázni, akinek a téligumi NEMHASZNÁLATA szent küldetés. Én nem térítelek tovább, felőlem rakhatsz lyukas biciklibelsőt is a felnijeidre, csak engem ne törj össze, mert én nem leszek kedves.
süti beállítások módosítása