Abroncsfüggők

Kanadában nem általános a téli abroncs használata

2017. november 27. 08:11 - butsi77

Kanada ugyebár északi ország, s bár legdélibb nagyvárosa, Toronto ugyanazon a szélességi körön fekszik, mint Szarajevó, a kontinentális éghajlat, valamint a keleti partok menti hideg Labrador-áramlás és a gyakori sarkvidéki frontbetörések miatt télen nagyon hideg van.

A belső és a prérin fekvő tartományokban, -15 °C körüli napi átlaghőmérséklet télen, és nem ritkán -40 °C alatti hőmérsékletet is mérnek.

ferrari_ff.jpg

Ilyen körülmények ellenére külön noszogatni kell a kanadaiakat a téli gumik használatára. A kanadai abroncsszövetség, a Tire and Rubber Association of Canada (TRAC) legfrissebb felmérése meglehetősen ijesztő: ha az északi területeket nem számítjuk, a lakosság több mint 90 százalékának otthont adó régiókban csupán 66 százalékos a téli abroncsok használata.

Érdekes, hogy a legeurópaibb Quebecben gyakorlatilag minden autós átáll az évszaknak megfelelő gumira, ám az olyan szélsőségesen fagyos tartományokban, mint Manitoba és Saskatchewan, csak 48 százalékos, Albertában pedig 57 százalékos a téligumi használók aránya a TRAC októberi felmérése szerint.

canada_winter_tire_ok.jpg

Pedig az albertai Edmondtonban az idei 47. héten mínusz 1 és mínusz 12 fok közt volt a hőmérséklet, míg Saskatoonban mínusz 1 és mínusz 11 fok közötti fagyot mértek.

A tartományok közt azért van ekkora eltérés, mert Quebecben 2008 óta kötelező a téli abroncsok használata, míg másutt csak ajánlgatják, és igyekeznek meggyőzni a lakosságot, hogy a téli abroncs révén mennyivel biztonságosabban közlekedhetnek.

Szólj hozzá!
Címkék: kanada abroncs

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr3913396937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása