Abroncsfüggők

Ezer mérföldes sebesség a földön?

2017. november 08. 08:08 - butsi77

A még fejlesztés alatt álló brit szuperszonikus autó, a Bloodhound első nyilvános tesztfutamát a délnyugat-angliai Newquay repülőterén hajtották végre nemrégiben, ahol a rakétajármű 8 másodperc alatt gyorsult 320 kilométeres óránkénti sebességre. A végső cél 1400 km/h, azaz egy új világrekord.

A Rolls Royce repülőgép-sugárhajtómű által gyorsított Bloodhound megközelítőleg 200 mérföldes (320 kilométer) sebességet ért el az 2,7 kilométeres kifutópályán, mégpedig 8 másodperc alatt. A járművet építő csapat jövőre Dél-Afrikában el szeretné érni az ezer mérföldes sebességet. Arról nincs hír, hogy milyen kerekeken fut a Bloodhound, de az biztos, a legnehezebb dolga a futófelületnek lesz a kísérlet során. Nem véletlenül látható a hajtóművön a Castrol logója is: a világcég hagyományosan szponzorálja a szárazföldi sebességrekord-kísérleteket.

A szárazföldön elért legnagyobb sebességet már 21 alkalommal döntötték meg a Castrol együttműködésével, először Sir Malcolm Campbell 1924-es első kísérletekor (235km/h), majd 1221 km/h-ra Andy Green Thrust SSC-jével 1997-ben. A mai napig is ez a rekord van érvényben, a Bloodhound SSC ezt szeretné túlszárnyalni hamarosan a dél-afrikai Hakskeen Pan sivatagban. 

A Bloodhound hajtóművei közül az egyik, egy Rolls-Royce EJ200 sugárhajtómű egy Eurofighter Typhoon vadászrepülőből származik. Több NAMMO hibrid rakéta és kiegészítésképp egy 750 LE versenyautó aggregát vesz még részt a meghajtásban, ez utóbbi a rakéta oxigénellátásáért felelős szivattyút hajtja meg. 



Szólj hozzá!
Címkék: extrém castrol

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr613204657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása