Abroncsfüggők

Riva, Bardot, Rolling Stones

2017. július 14. 08:27 - butsi77

A hatvanadik születésnapját a közelmúltban ünnepelte a Fiat 500, ami ugyan kicsi volt és gyenge, de ennek ellenére még Monacóban is szerették az adóügyi okokból hazájukból távozni kényszerült kőgazdagok.

fiat_500c_riva_12_ok.jpg

A több évtizedes népszerűségre építve a Fiat minden évben felhívja magára a figyelmet az új generációs ötszázas valamilyen kivitelével. Itt van például a Riva, amely már megjelenésével a világhírű luxus-motorcsónakgyár, a Riva szlogenjét sugallja: nap, tenger, életöröm.

fiat_500c_riva_3_okok.jpg 

A kocsi gyönyörű tengerészkék fényezése és hófehér kárpitozása még azokat is megindítja, akik nem szeretik az ilyen törpéket, bár az az igazság, hogy a mediterrán tengerparton nagy hagyománya van az ötszázas kabrióknak. Monte Carlo henyélő milliomosai már fél évszázada sem szégyelltek a régi, valóban apró ötszázas szellős változataival hajtani a Rue Grimaldin, vagy leugrani vele a kikötőben horgonyzó yachthoz.

A kocsi műszaki szempontból semmiben sem különbözik a többi ötszázastól, viszont egyedülálló részletek díszítik, akárcsak a névadó Riva hajókat: így például a külső tükrök háza, a kilincsek éppúgy krómozottak, mint a motorháztető hosszanti középső csíkja. A „Sera Blue”, vagyis „esti kék” színű szépség alatt pedig 16 hüvelykes, húszküllős könnyűfém keréktárcsákat találunk. Ezek után nézzük meg a fabetétet a műszerfalon, a bőrborítású kormány felső negyedén és a sebességváltó gombján. Ha pedig följebb téved a tekintetünk, igen, egy valódi Rivát látunk suhanni a tengeren

Na de mi is a Riva?  

A gyárat 1842-ben alapította Pietro Riva, aki akkoriban nem is álmodott arról, hogy néhány évtized múlva feltalálják a robbanómotort, ami révén a nevét viselő, sebességi rekordokat döntő versenyhajók a következő század húszas és harmincas éveiben trófeák sorát nyerik el. Jóllehet az első világháború után Serafino Riva keze munkája nyomán nyerte el a hajótípus azt a formáját, amit mi is ismerünk, de csak az ötvenes-hatvanas években lett a hírességek kedvelt tengeri motorcsónakja.

riva-boats-history-models-brigittebardot_jpghd.jpg

Miután a luxus és az elegancia szinonimájává vált, filmek sorában szerepelt, (képünkön Brigitte Bardot alatt látható), de ilyen hajóval járt a Rolling Stones is, amikor a dél-francia tengerpart egyik kastélyában rögzítették az Exile on Main Street című dupla lemezt. És természetesen Ferruccio Lamborghini is elcsábult, és vett egyet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr9112656193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása