Abroncsfüggők

Száz forintos profilmélység

2016. december 02. 08:56 - butsi77

Az autósok több, mint 8 százaléka még november közepén sem váltott téli gumira – derült ki a Goodyear közel 400 autós megkérdezésével, egy budapesti benzinkútnál végzett kutatásából, ami azzal a megdöbbentő eredménnyel zárult, hogy a megkérdezettek 45 százaléka nem tudta megmondani, hogy mekkora az ajánlott profilmélység a téli abroncsokon.

Ne találgassunk: 4 milliméterről van szó, és igen egyszerűen ellenőrizhetjük egy százforintos segítségével. Az érme ezüst színű, külső része ugyanis éppen 4 milliméteres, tehát, ha kisebb a barázda, ajánlatos újat venni.

profilmelyseg_ok.jpg

Igaz ugyan, hogy a magyar jogszabály a nyári és a téli gumik esetében egyaránt 1,6 millimétert jelöl meg alsó határként, de esős időben ez még a nyári abroncsoknál sem elég. A szakma ezért azt javasolja, hogy a nyári abroncsokat 3 milliméteres, a téli abroncsokat pedig 4 milliméteres profilmélységnél cseréljük le a biztonságos közlekedés érdekében. Itt halkan jegyezzük meg, hogy a legtöbb autós akkor eszmél rá a téli gumi szükségességére, amikor leesik az első hó, nem pedig akkor, amikor 7 fok alá esik a hőmérséklet.

Hét fok alatt ugyanis a keményebb nyári abroncs túlságosan merev lesz, tapadási képessége csökken, ezért megnő a balesetveszély. A téli gumiabroncsok a magasabb szilika tartalomnak köszönhetően puhábbak, rugalmasabbak, ezért jobban tapadnak a hideg útfelületen is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr4612016197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása