Abroncsfüggők

Opel Grandland X: a gyár szerint a dízelnek igenis van jövője

2018. május 02. 14:11 - butsi77

A Continental 235/50 R19-es méretű ContiSportContact abroncsán fotóztatta le az Opel a Grandland X modellt, amelynek új, 1,5 literes turbódízel motorja erősebb, ugyanakkor takarékosabb az előzőnél.

opel-grandland1_v.jpg

A korszerű dízelmotorok legújabb generációja rajtol az Opel Grandland X-ben. A 130 lovas 1,5 literes négyhengeres forgatónyomaték maximuma 300 newtonméter 1750/percnél, és NOx-elnyelő oxidációs katalizátor és SCR-szabályozás (Selective Catalytic Reduction – szelektív katalitikus redukció) kombinációjával már ma teljesíti a jövőben életbe lépő legszigorúbb károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírásokat. Ez azért üzenetértékű, mert még Németországban is megy a dízelek nitrogénoxid kibocsátása körüli vita, ugyanakkor Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke kijelentette: „A dízelnek igenis van jövője!”

opel-grandland_v.jpg

A Bosch által a közelmúltban bemutatott dízel-technológia ugyanis valós üzemi körülmények között (Real Driving Emissions; RDE) is rekordértékekkel teljesíti a jelenlegi és a 2020-tól érvényes nitrogénoxid-kibocsátási előírásokat. Az európai előírások az RDE-konform, kombinált városi, országúti és autópálya-mérés során 2017 óta kilométerenként legfeljebb 168, 2020-tól pedig maximum 120 milligramm nitrogén-oxid kibocsátását engedélyezik az új személygépjárművek számára. A Bosch új dízeltechnológiája már ma kilométerenként 13 milligrammos rekordmutatót tesz lehetővé az előírás szerinti RDE-mérés során. Ez körülbelül a 2020 után engedélyezett nitrogénoxid-kibocsátás határérték tizede.

De térjünk vissza egy kicsit a Grandland X motorjához, amelyhez hatfokozatú manuális sebességváltó és Start/Stop funkció jár, így az Opel Grandland X városi fogyasztása a gyári adatok szerint 4,7 liter, a kombinált pedig 4,3 liter száz kilométerenként.

De a tervek szerint rendelhető lesz nyolcfokozatú automata váltóval is a Grandland X, ami révén az autó városban megelégszik 4,5 liter gázolajjal, így a kombinált átlag 4,2 literre csökkent.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr6813885090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása