Abroncsfüggők

Nyáron veszélyes lehet a téli abroncs

2016. április 20. 09:29 - butsi77

A britek mindössze 8 százaléka használ téli abroncsot, az Európai átlag viszont 43 százalék. Azonban igen sokan vannak, akik nyárra is fennhagyják a téli abroncsokat, talán nem is tudva, hogy ez veszélyes lehet. A téli keverék ugyanis kenődik a forró aszfalton.

A Bridgestone a napokban hívta fel a figyelmet arra a teszteredményre, ami szerint a nyáron használt téli abroncsok teljesítménye fékezéskor és kanyarodáskor 8 - 30 százalékkal romlik az utak állapotától, nedvességétől és a levegő hőmérsékletétől függően. Ha a hőmérő higanyszála eléri a harmincas számot, a negatív hatások megsokszorozódnak. Egy jó minőségű nyári abronccsal felszerelt autó fékútja közel harmadával is rövidebb lehet, mintha téli abroncs feszülne a kerekeken. 

Az eltérés oka a keverékben van: a téli keverék puhább, hiszen alacsony hőmérsékleten is tapadnia kell, ám magas nyári hőmérsékleten annyira felpuhul, hogy károsan befolyásolja az autó menettulajdonságait.

A Bridgestone három tesztvideót is közzétett a téli és nyári abroncsok nyáron végzett összehasonlításáról. Az elsőn száraz úton, a másodikon vizes útfelületen végrehajtott fékpróbát látunk, a harmadik pedig azt mutatja be, hogy szlalomozás közben mekkora a két abroncs közti különbség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr328646696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása