Abroncsfüggők

Ilyen volt a V16 hangja 65 éve

2018. június 13. 08:44 - butsi77

Manapság minden autógyártó igyekszik a tömegmodelljeibe kis hengerűrtartalmú, agyonturbózott motort rakni, hogy a teljes modellpaletta károsanyag kibocsátási átlaga az EU által megadott felső határ alatt legyen. Tehát építenek néhányszáz nagytüdejű benzinfalót, de a kisebb modellekben pörgetett kicsi motor van. Jó példa erre az Audi A3 a maga háromhengeres egyliteresével.

brm_v-16_v.jpg 

De az őrület nem ma kezdődött. Erre jó példa a British Racing Motors (BRM) 1953-as, feltöltős, 16 hengeres V-motorja, az ötvenes évek elején. A Grand Prix előírások annak idején ugyanis két motortípust engedélyeztek: 4,5 literes szívómotorokat vagy 1,5 literes feltöltősöket. A BRM motorkája 12 ezres fordulatszámon 612 lóerőt biztosított, és hangja is ehhez méltó volt. Hallgassuk meg a mellékelt videón.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr5314044858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása