Abroncsfüggők

Összeírtunk mindent, amit tudnod kell az autód abroncsairól, mert közeleg a tél

2016. szeptember 27. 11:08 - butsi77

Hamarosan itt a nyári - téli kerékcsere időszaka, amikor a biztonságos közlekedés érdekében nagyon fontos, hogy autóinkat téli abronccsal szereltessük fel.

Sajnálatos módon a magyar autósok több mint 30 százaléka nem foglalkozik ezzel a kérdéssel és télen is nyári gumikon közlekedik, amely hatalmas kockázatot jelent nemcsak önmaga, de a közlekedés összes szereplője számára. Rendkívül veszélyes helyzeteket teremthet, ha a csúszós úton nem tudnak biztonságosan megállni. A többi, felelősen gondolkodó autóstársunk ilyenkor felszerelteti téli gumiját. Számukra sem mindegy azonban, hogy milyen állapotú abroncs kerül majd autójukra. A szektor meghatározó vállalata, az Abroncs Kereskedőház segítségével minden kérdésre választ adunk, amely ebben az időszakban felmerülhet.

Már nem emlékszem, mikor vettem a gumikat, honnét tudom, hogy hány évesek az abroncsaim? Nagy segítség, hogy a 2000 után készült gumiabroncsok gyártási idejét, az úgynevezett DOT számot megtaláljuk az abroncs oldalfalán. Az utolsó négy karakter árulja el a gyártás idejét: 0314 például azt jelenti, hogy 2014 harmadik hetében készült.

a_dot_szama_megmutatja_az_abroncs_gyartasi_idejet.jpg

Mikor kell kicserélnem az abroncsaimat? Egy új, személyautóra tervezett abroncs esetében a profilmélység 6-12 milliméter között van, az előírások szerint legfeljebb 1,6 milliméter mélységig lehet használni, ám ez már rendkívül balesetveszélyes. Téli abroncsnál még ennyit sem szabad várni: 4 milliméter alatt cseréljünk, mert esős, latyakos úton nincs vízelvezető képessége, havas úton pedig megszűnik a kapaszkodóképessége, hangsúlyozza Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője.

Nagy segítség, hogy a modern abroncsokon kopásjelzők találhatóak, de a szakemberek is felhívják a figyelmet a csere szükségességére. A Magyar Gumiabroncs Szövetség álláspontja szerint koptatottságától függetlenül egy abroncsot tíz év után le kell már cserélni. Ilyen életkorú, vagy öregebb abroncsok megvásárlását egyáltalán nem javasolják!

az_abroncsokon_kopasjelzo_segiti_az_autosokat.jpg

Új abroncsokat kell vennem az idei szezonra. Ha nem abban az évben gyártották, ne is vegyem meg? Nyugodtan megvehetjük, az abroncs nem tartós élelmiszer, a garancia a vásárlás napjától él, nem a gyártástól. Egy abroncs a gyártása után bekerül egy raktárba, ahol szakszerűen tárolják, nincs kitéve közvetlen napfénynek vagy egyéb tényezőknek. A gyártás során a gumiabroncsba olyan adalékanyagokat tesznek, amelyek megakadályozzák a minőségromlást. Az abroncs a raktárban nem „öregszik”, 5 évig probléma nélkül megőrzi tulajdonságait. Összegezve, ha 2011-2015-ös gyártású az új téli abroncs, nyugodtan megvehetjük neves cég raktárából és bátran használhatjuk.

Mire kell figyelni használt gumiabroncs vásárlásakor? A gumiabroncs élettartama jelentős mértékben attól függ attól, hogy milyen célra és milyen körülmények között használták. Az abroncsainkat olaj, kemikáliák, kátyúk, egyéb fizikai sérülések, rossz tárolási körülmények, és az UV sugárzás teszik tönkre. A behatások miatt megkeményednek, elvesztik tapadásukat.

 abroncsvasarlasnal_kerjuk_szakember_segitseget.jpg

Aztán az is fontos, hogy mennyire figyeltek például az egyenletes koptatására, amelyet azonos nyomás alatt lévő kerekekkel érhetünk el. Használt abroncsok vásárlása olykor kockázatos lehet, hiszen tulajdonságai csak a forgalomban derülnek ki. Ezért mindenképpen olyan helyen vásároljunk, ahol fel is szerelik, ki lehet próbálni. Ha kopás miatt csak két abroncsot cserélünk, akkor az újakat mindig hátulra szereljük, tanácsolják a szakemberek.

Egy rosszul koptatott abroncs megkeseríti életünket és megrövidíti pénztárcánkat, hiszen hamarosan újra szembesülnünk kell a ténnyel, hogy megint pénzt kell kiadnunk, immár egy megfelelőre. Nem érdemes kockáztatni.

Fotó: Láng Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr7511746745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.