Abroncsfüggők

Kuba, az autóipar Galápagos-szigete

2018. január 12. 08:31 - butsi77

Manapság egészen más szelek fújnak Washingtonban, mint három éve, amikor az amerikai autóbolondok azt remélték, Kubában rövidesen felvásárolhatják a veterán autókat. 2015 augusztusában ugyanis az Egyesült Államok kubai nagykövetségén fél évszázad után ismét felvonták az amerikai zászlót. A következő márciusban pedig a Rolling Stones adott ingyen koncertet Havannában. 

cars-in-cuba-011-1.jpg

Az Egyesült Államoknak és Kubának véget kell vetnie egymás "kölcsönös elszigetelésének", a normalizált kapcsolatok megkönnyítik a párbeszédet, amely elősegíti egymás kölcsönös jobb megértését - hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter Havannában, amikor az Egyesült Államok nagykövetségének épületénél ünnepélyesen felvonták az amerikai zászlót.

Az amerikai diplomácia vezetőjének szavai szerint az Egyesült Államok és Kuba immár nem ellenségek vagy riválisok, hanem szomszédok.Ez az elmúlt év januárjáig tartott, és az amerikaiak érdeklődése a szigetország iránt egyre élénkült, különösen azért, mert a két ország szakítása előtti autók még mindig nagy számban futnak az utakon.

Nem is csoda, hogy egyre több amerikai turista látogatott a szigetországba, ahol meglepődve látták az antikvitásnak számító fél évszázados autók tömegét. Igaz, legtöbbjüket már orosz motorok hajtják, de a régi kocsik felújítására specializálódott cégek már nagyon szeretnének vásárolni a piacon, ahol még mindig mintegy 60 ezer műszaki műemléknek beillő „coches Americanos”, vagy ahogy a helyiek gyakran nevezik, „Yank Tank” ugrál az egyébként igen elhanyagolt, gödrös utakon. Nem is csoda, ha Kubát az autóipar Galápagos-szigetének tartják.

Képzelhetjük, hány kocsi mehetett tönkre a kubai szocializmus diadalmas évtizedei alatt, ha 1955-ben például Kuba volt az észak-amerikai gyártású autók legnagyobb importőre, és a Castro 1959-es hatalomátvétele idején több mint 125 ezer Detroitban készült autó nyüzsgött a szigetországban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr8713567957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása