Abroncsfüggők

Gutaütés ellen: Bridgestone DriveGuard

2017. április 05. 08:18 - butsi77

Nem vitás, mindenki utál kereket cserélni az út szélén. Ráadásul a defekt többnyire akkor következik be, ha

1. sietek

2. esik (zuhog)

3. sötét van

4. tele a kocsi a családdal.

Hogy ilyen esetben ne üsse meg az embert a guta, itt a Bridgestone DriveGuard run-flat biztonsági személyautó abroncsa, ami innovációs díjat nyert az esseni Reifen 2016 kiállításon, a Technológia és Termék kategóriában. A brit Auto Express pedig az „Év Terméke”díjjal tüntette ki.

02_driveguard_15.jpg

 A gyártó a biztonsági gumival kapcsolatban arra büszke, hogy DriveGuard akkor is megtehet 80 kilométert 80 kilométeres sebességgel, ha beleverünk egy százötvenes szöget, hogy kiszökjön belőle az összes levegő, vagyis belül nulla legyen a légnyomás. A titok nyitja az erősített oldalfal és a hőálló gumikeverék. A szögtől ugyan kiszökik az összes levegő, de az erősített oldalfal nem hagyja teljesen lelapulni az abroncsot, a speciális keverék pedig nem olvad le a felniről. Ehhez persze hozzájárul a bordázott oldalfal is, ami jobban hűl a menetszélben.

Így tehát nincs szükség kerékcserére és defektjavító készletre, és nem kell az út mellett – komoly veszélyhelyzetben – kapkodni és emlegetni a szenteket. Noha a Bridgestone azt is kiemeli, hogy a DriveGuard laposan is kezes és jól fékezhető marad még esőben is, az újdonság fő előnye, hogy nullára csökkenti a veszélyzónában, vagyis az út szélén tartózkodás idejét. Nem ritka ugyanis az olyan baleset, hogy az autópálya leálló sávjában várakozó kocsit letarolja egy kamion. A keskeny kis országútjainkon pedig még leállósáv sincs.

A DriveGuard gyártótól vagy modelltől függetlenül szinte valamennyi személygépkocsira felszerelhető. A Bridgestone DriveGuard nem csak egyes márkák vagy autómodellek gyári felszereltségeként érhető el, hanem az abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel ellátott legtöbb autóra felszerelhető.

Ami magyar szempontból érdekes – amellett, hogy természetesen nálunk is kapható, mégpedig a nem biztonsági abroncsoknál alig magasabb áron – a DriveGuard 19-féle méretéből nyolc a tatabányai Bridgestone gyárban készül: 225/40 R18, 225/45 R17, 225/50 R17, 195/55 R16, 205/55 R16, 205/60 R16, 185/60 R15, 195/60 R15. A Bridgestone 2016-ban 1,9 millió darab abroncsot gyártott Tatabányán, ám 2020-ra a tervezett gyártókapacitás már 7,9 millió lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogumi.blog.hu/api/trackback/id/tr10012402473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása